En stackars liten haj

En stackars liten hajDet här är en sån där bok som man bara inte kan låta bli att bli lite kär i! Den handlar om två små rädda killar; den ena är livrädd för hajar, den andra är rädd för att han har tappat bort sin mamma. Men så träffas de båda, och i slutet av boken är ingen av dem längre rädd.

Vad killarna heter får vi inte veta, de kallas bara pojken och….just det –  hajen! En dag när pojken som vanligt sitter i sitt badkar blir han plötsligt stel av skräck, det dyker upp en haj! Men snart märker han att det är en liten haj, en liten ledsen haj som har simmat vilse och tappat bort sin mamma. Pojken bestämmer sig för att hjälpa till så han skriver en lapp till sin egen mamma så att hon ska slippa bli orolig.

Nu börjar färden mot havet och jakten på den lilla hajens mamma. Men hur ska hajen, som simmat genom stadens vattenrör och upp till pojkens badkar, komma till havet utan att torka ut? Lösningen blir pojkens mammas shoppingväska som fylls med vatten. Längs vägen träffar de båda pojkarna på flera hjälpsamma människor (som alla frågar om de kommit ihåg att ha salt i vattnet). Eftersom pojken inte har råd att åka taxi blir det buss…

Man känner igen stilen på Per Gustavssons illustrationer om man har läst hans böcker om prinsar och prinsessor (och även från en av mina favoriter Nils hjälper laget som jag recenserat tidigare). Hans knasmysiga bilder ger stor behållning i läsningen; det är inte bara att en haj dyker upp i ett badkar som är konstigt i den här boken. Textmängden är ganska begränsad (men inte så det blir torftigt); det är illustrationerna som får ta plats. Supercharmig bok som jag högläste senast för en stund sedan med båda barnen, min mamma och hennes man som publik. När jag efter ett par sidor slutade läsa bad min mamma (63 år gammal) att jag skulle läsa vidare så de fick veta hur det går för den lilla hajkillen. Med andra ord är det en berättelse som charmar flera generationer!


En stackars liten haj
Författare: Mårten Sandén
Illustratör: Per Gustavsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
ISBN: 9789129690705
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *