Nils hjälper laget

Nils hjälper lagetDet här är den nyaste boken i Rabén & Sjögrens ”Läsa själv”-serie, Nils hjälper laget. Det är Sofia Johanssons debutbok och illustratör är den mer kände Per Gustavsson vars stil du säkert känner igen om du läst böckerna om prinsar och prinsessor (vi har t.ex. recenserat Prinsessans rockband och När prinsar blir förtrollade här på Barnboksprat).

Nils är en kille som tycker ganska bra om att vara för sig själv, men han bär på en längtan efter vänskap ändå. Han umgås mycket med sin mormor som han är hos när hans pappa jobbar udda tider. Det är mormor som har lärt honom att göra det som är hans stora hobby, något som han verkligen gillar att göra – nämligen virka! Hittills har han hunnit med hela 22 stycken mössor; alla i samma modell men i olika färgkombinationer. Han känner att mönstret liksom sitter i handen, han kan det utantill. Han kan till och med virka och titta på tv samtidigt.

En dag har han en av sina mössor på sig i skolan, den är röd, grön och vit. Han valde den för att inte sticka ut. Det visar sig att det blir tvärtom, att han får uppmärksamhet för sin mössa från oväntat håll. Hockeykillen Sixten tycker att den är snygg! Den har ju lagets färger ser han, Veda IF:s färger! Han frågar var Nils har fått mössan ifrån, och då vågar inte (eller vill inte) Nils berätta att det är han själv som har virkat den, utan säger att det är hans mormor som gjort den. Nästa dag åker han barhuvad till skolan, men Sixten kommer fram till honom i alla fall, för han vill veta om Nils mormor kan göra en likadan mössa åt honom? Och rätt som det är vill hela laget ha likadana mössor, 17 stycken! Men mormor tänker inte virka mössorna och Nils han vägrar först. Han får en del att fundera över…för tänk om det kommer fram att det är han som virkar! Vad händer då?

En varm berättelse om en känslig och fin kille som har en lite speciell hobby. Att boken skulle handla om en kille som virkar hade jag nog inte kunnat gissa mig till, men jag blev så glad när den handlade om just det. Man ska inte behöva vara rädd för att bli retad för sin hobby bara för att det råkar vara så att det kanske är något som är vanligare (och mer allmänt accepterat) att tjejer sysslar med. Den är boken kan funka utmärkt som högläsning i lågstadiet om man vill diskutera det här med förutfattade meningar om vad killar och tjejer ”ska” göra på fritiden.Rekommenderas varmt!


Nils hjälper laget
Författare: Sofia Johansson
Illustratör: Per Gustavsson
Serie: Läsa själv
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 52
ISBN: 9789129687767
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Nils hjälper laget”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *