Stranden där fladdermössen dör

Stranden där fladdermössen dörPrecis som Jesper Tillbergs förra bok De svarta svanarnas natt utspelar sig Stranden där fladdermössen dör på Fårö norr om Gotland. Tonårstjejen Robin blir mer eller mindre tvungen att följa med sin pappa till Gotland under sommaren. Pappan är fladdermusforskare och det finns en oro över fladdermöss som börjat dö under oklara omständigheter. Man är orolig för att de ska bära på en farlig smitta, så han får i uppdrag att försöka ta reda på orsaken.

Robin, som känner sig ganska ensam, stöter på ett gäng ungdomar på stranden och blir lite bekant med några av dem. Bland annat en av killarna som heter Robin! Det finns dock en tjej i gänget som är allt annat än trevlig mot henne och gör allt för att frysa ut henne och vara elak – hon tycker sig ha ensamrätt på Robin (killen) även om de faktiskt inte är ett par. Robin (tjejen) vill gärna lära sig att surfa, det är just vad ungdomsgänget sysslar med där på stranden. Hon utmanas att vara med i en surftävling av den otrevliga tjejen Sandra, Robin som aldrig har stått på en surfingbräda förut. Däremot är hon ett rätt tuff sporttjej hemma i Uppsala där hon spelar bandy.

En annan person som Robin träffar på är en rätt mystisk man som bor i närheten, Mark som bryter på engelska och visar sig ha förlorat sin fru åt havet. En mycket ensam man som kommer att hjälpa Robin på flera olika sätt, och hon honom. I en bäck som leder till havet hittar Robin en ring, en ring som visar sig ha tillhört Marks fru Marielle. I ringen finns en text ingraverad, men Mark säger att de aldrig skrev någonting i ringarna…

Den här boken, liksom Tillbergs förra bok, innehåller både tonårsliv med alla dess svårigheter, relationer mellan föräldrar och barn skildras och även ett stråk av övernaturlighet – en mix som tilltalar mig. Klart läsvärd bok!

 

 


Stranden där fladdermössen dör
Författare: Jesper Tillberg
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
ISBN: 9789129690538
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *