De svarta svanarnas natt

En härlig blandning av humor, syskongnabb, kärlek, mystik, vikingaskatter och skräck! En riktigt bra sommarbok som jag tycker passar läsare från 10 år och uppåt (förlagets åldersrekommendation är 9-12 år). Jonas och hans syrra Jenny förbereder sig på en urtrist sommar på någon ö långt ut i havet med sin pappa som har ärvt en fallfärdig sommarstuga av en släkting. Pappan är ganska bitter efter att ha blivit lämnad av barnens mamma och tar sig an sitt nya projekt med liv och lust, glad att få något annat att tänka på. Jenny hittar ganska snabbt en kille på ön och Jonas har mest tråkigt. Till en början.

Det är en del som behöver fixas innan det ens går att sova i huset, så pappan tar dit några byggjobbare som hjälper honom. Det ska också byggas ett nytt dass så en stor grop grävs på tomten. Men det händer lite mystiska saker där på gården under bygget…saker som pappan använder försvinner för att dyka upp igen någon helt annan stans. Hans arbetshandskar hittas t.ex. i en myrstack en bit ut i skogen. Vem eller vad är det som inte vill att de ska vara där?

När det är klart för inflyttning ska syskonen dela rummet på vinden. Jennys pojkvän Tom (kallad Hajtanden av Jonas) ska också sova där eftersom de har spelat kort långt in på natten. De somnar och allt är lugnt först, men mitt i natten vaknar de av att det dunkar i skorstensstocken. Det låter också som att någon skriker därinne. Ungdomarna blir jätterädda och Jenny säger åt Tom att gå och öppna luckan och titta vad det är för något. När han ska göra det upptäcker han att skorstensstocken är varm fastän de inte ens eldat i spisen. När luckan öppnas upphör ljudet, och det går inte att se något annat än ett svart hål. Men Jonas upptäcker att det är något annorlunda med hålet, upp ur skorstensstocken stiger samma dimma som han sett komma upp ur hålet i trädgården. Snabbt stänger Jonas luckan! Det här är bara början på en rad otäcka händelser som ungdomarna ska råka ut för i huset.

Det finns också annat i boken som är mystiskt. En dag i början av vistelsen ger sig Jonas ut för att kolla in omgivningen, men det är oerhört varmt och soligt och han känner att han måste ha vatten för att inte svimma. Han kommer till ett hus med grindar som visserligen har varningsskyltar som talar om att obehöriga inte ska vistas där, men han är så desperat efter vatten att han klättrar över grinden i alla fall. Inne på tomten träffar han på en gubbe som han börjar prata med, som låter honom dricka vatten och svalka sig i pumpen på gården. Han ger också Jonas tillåtelse att ta ett dopp i poolen. Jonas ser genom ett fönster en kvinna som ser ledsen ut, som sitter vid en säng där en gubbe ligger, och han ser inte frisk och kry ut. Jonas ska komma att återvända till huset och prata med den mystiska gubben några gånger till under de kommande veckorna. Om du vill veta vem mannen i själva verket är kan du klicka här (OBS! Lite spoilervarning om du klickar!) ;-)

Bokvideo:


De svarta svanarnas natt
Författare: Jesper Tillberg
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 186
ISBN: 9789129681987
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

2 reaktioner till “De svarta svanarnas natt”

  1. jag har aldrig riktigt fattat poängen med bokvides :/ tycker de är mest likadana allihop och inte ger så mycket. vad tycker du?

  2. En del gillar jag, för att de kan hjälpa till att bygga upp en spänning eller ett intresse för boken. Det finns både bra och dåliga :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *