Ormfågel

De första raderna i boken ger en föraning om att något fruktansvärt ska hända senare i berättelsen:

”Tio dagar senare ligger hon nersövd i en säng på en intensivvårdsavdelning och en kvinna i gröna skyddskläder säger att flickans tillstånd är kritiskt. men just nu sitter hon vid fönstret med den milsvida utsikten.”

Att tonårstjejen Ella inte har ett särskilt roligt eller lätt liv förstår man ganska snart. Hon och hennes mamma Nina har knappt hunnit flytta in i sin nya lägenhet förrän en kvinna från socialkontoret knackar på dörren och frågar efter Nina. Ella ljuger och säger att modern inte är hemma. Ett annat tecken på att allt inte är som det ska är att det verkar som Ella och Nina äter samma mat nästan varje dag och att Nina dricker vin. Mycket vin. Ellas mamma är alkoholist.

Det finns ingen pappa med i bilden men en morfar som bryr sig mycket. Nina tycker att han är jobbig, säkert just för att han bryr sig, men hon tycker nog mest att han lägger sig i för mycket. Han vill att Nina ska in på behandling och erbjuder sig att ta hand om Ella under tiden. Tack och lov för att han finns tänker jag.

Det känns som det skulle kunna räcka med de här problemen för stackars Ella, men värre ska det bli. Hennes nya skola, Brantingskolan, är en skola som har stora problem. Flera rektorer har slutat efter en kort tid, klimatet är allt annat än trevligt. För mig som är lärare till yrket är det både obehagligt och ledsamt att läsa om allt som förekommer på skolan, för det är inte alls otänkbart att det här händer på skolor i Sverige idag. När skolans nya rektor får ta del av en undersökning som ett företag gjort på uppdrag från den förra rektorn får man läsa att bland annat följande händer/har hänt på Brantingskolan: utfrysning, glaskross, sönderslagna toaletter, hot, ringa misshandel, försäljning av alkohol och droger, sexuella trakasserier, hatbrott, anläggande av brand under pågående skoldag, personrån. Och det här är bara ett urval.

På den här skolan ska alltså Ella försöka hitta nya vänner och klara av att följa undervisningen och få betyg. Det dröjer inte länge förrän Ella blir utsatt för flera obehagliga övergrepp av några av skolans värsta elever. Mot alla odds försöker Ella sköta skolan och fixa livet där hemma med sin mamma. Hon lär känna en kille i klassen, Max, som också bor i samma höghusområde som hon. Han är en lite udda person men de hittar varandra och han lär henne att spela schack. Han blir också utsatt i skolan eftersom han är en sån som har lätt för sig och som vill bli något. Han pratar ofta om att byta skola.

Men så händer något fruktansvärt.

Jag mådde inte särskilt bra när jag var färdig med boken, jag kände mig ledsen, upprörd och frustrerad. Det här är en hemsk bok på många sätt, och en viktig bok och läsvärd bok. Så läs den!


Ormfågel
Författare: Mats Wahl
Förlag: Opal bokförlag
Antal sidor: 215
ISBN: 9789172993952
Läs ett smakprov
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

2 reaktioner till “Ormfågel”

  1. Finns det något hopp för Ella och Nina i boken eller slutar den på samma svarta sätt som den började? Det verkar vara en bra och viktig ungdomsbok!

    PS. Jag bor ca 100 m från en skola som heter Brantingsskolan, som bytt rektor många gånger och som åtminstone på utsidan ser väldigt nedgången ut… Kanske är det samma skola som i boken?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *