Komma undan

Ännu en otäck bok från Argasso förlag. Den här handlar om 16-årige Mark som i bokens början är olycklig eftersom hans flickvän Katie har dumpat honom. Hans lycka vänder dock snabbt när hon hör av sig och vill träffas, så de bestämmer möte på en nattklubb och väl där så berättar Katie att hon ångrar att hon gjort slut och undrar om de kan bli tillsammans igen? Mark blir överlycklig! Ungdomarna missar dock den sista bussen hem och Mark (som jobbar med bilar i sin pappas verkstad) får för sig att stjäla en bil så de kan ta sig hem i den kalla vinternatten. Här blir jag irriterad; hur kan man få för sig att stjäla en bil bara sådär? Det känns inte trovärdigt alls.

Bilfärden hem går genom ett snöoväder, och Katies bilbälte fungerar inte. Plötsligt dyker ett rådjur upp som Mark tvärbromsar för vilket gör att bilen kanar av vägen och krockar med ett träd. När Mark kvicknar till efter att ha varit avsvimmad märker han att allt är tyst och stilla. På passagerarsidan finns ingen Katie! Han ger sig ut och letar och efter ett tag upptäcker han att det är ett stort hål i fönstret på passagerarsidans dörr. Sen hittar han Katie till synes livlös på marken. Hon är kall, har blod i båda näsborrarna och han känner ingen puls på henne. Han letar desperat efter hennes mobiltelefon för att kalla på hjälp men hittar den inte i mörkret. Han har inget annat väl än att ge sig därifrån till fots.

Väl hemma låtsas han som ingenting har hänt. Hans farfar sover i vardagsrummet och innan Mark väcker farfadern ställer han om klockan så den ser ut att vara 23, så att farfadern ska kunna vittna om att det var den tiden Mark kom hem. Morgonen därpå ringer Katies mamma och är orolig, hon berättar att Katie sagt att hon ska sova över hos en vän men att hon inte gjort det. Mark berättar att de två träffades på nattklubben men ljuger och säger att hon dumpade honom igen och att de skildes åt där och då.

Det är minst sagt kaos i Marks liv, han blir kallad till polisförhör men fortsätter med sina lögner. Han utestängs från Katies begravning; hennes familj vill inte ha honom där. Och varje veckodag efter olyckan, kl. 00.14 kommer det ett sms på Marks telefon. Från Katie.

Det här är en mycket tragisk historia för båda ungdomarna även om det är väldigt svårt att känna någon sympati alls för Mark. Han har förlorat sin flickvän men döljer sanningen om hur olyckan gick till. Sanningen ska dock komma ikapp honom en dag…

Jag gillade inte storyn tyvärr, men något som var positivt med boken är att jag tycker att översättningen var bättre än vad de i många fall ha varit tidigare i böcker från detta förlag.

Anne Cassidy har för övrigt skrivit en hel hög andra spänningsromaner (dock ej i den läsvänliga lättlästa varianten av böcker som Argasso ger ut) för ungdomar. Läs mer om dem här.


Komma undan
Författare: Anne Cassidy
Illustratör: Julia Page
Förlag: Argasso
Antal sidor: 98
ISBN: 9789186579463
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Komma undan”

  1. Låter mardrömslikt. Men det med att ”för för sig att stjäla” en bil kanske borde ha förberetts med liknande handlingar tidigare för att bli mer trovärdigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *