23 minuter

Härligt med en bok som känns lite ny och fräsch i sin handling! Det här är en spännande thriller med högt tempo – hela berättelsen utspelar sig nämligen under endast 23 minuter! Huvudpersonen Taj jobbar som ”löpare” åt gangstern Logan. Det arbetet innebär att han levererar paket som Logan skickar eller tar emot och får betalat för det. Höghusområdet i staden de befinner sig i är indelat i block A till och med X.  När man bläddrar fram till första kapitlet kastas man huvudstupa in i handlingen:

”Så här är läget, Taj”, sa Logan. Han blickade ut genom lägenhetsfönstret. ”Du har tjugotre minuter på dig att korsa hela bostadsområdet. Annars dör din farsa.”.


I en gångtunnel i block X, med uppsikt över Tajs pappas butik befinner sig Mr Mord vars uppdrag är att döda Tajs pappa om exakt 23 minuter. Logan har beordrat mordet eftersom det går rykten om att Tajs pappa ska tjalla för  polisen om hans förehavanden, ett rykte som dock inte är sant.

I en lägenhet i block B står Taj och försöker övertala Logan om att avblåsa morduppdraget. Logan ger Taj en chans att rädda sin pappa: om han kan ta sig fram till Mr Mord innan tiden är ute och låta honom se ett bevis på att uppdraget är inställt kan pappan få leva. Men det är långt mellan block B och block X. Den snabbaste tiden Taj tidigare har lyckats tillryggalägga sträckan är 26 minuter. Det är för lång tid nu. Alldeles för lång tid. Men han måste göra ett försök, för det är den enda möjligheten han har att få se sin pappa i livet igen.

Nu börjar en hisnande jakt på liv och död, där Taj använder sig av parkour för att ta sig fram genom blocken. Vad är parkour kanske du undrar? Själv hade jag hört talas om det innan jag läste boken, men om det är ett nytt ord för dig kommer Nationalencyklopedins definition här: ”Parkour, kroppsövningar som bygger på snabb och effektiv förflyttning samt forcering av hinder, ofta i stadsmiljöer. Syftet med parkour är att förflytta sig från en punkt till en annan så snabbt, effektivt och smidigt som möjligt genom t.ex. löpning, klättring och hopp.”
(källa: parkour. http://www.ne.se/kort/parkour, Nationalencyklopedin, hämtad 2012-07-04.)

Förutom att Taj måste förflytta sig under en enorm tidspress dyker det upp problem i form av poliser och även en annan av Logans löpare. Ska han hinna fram i tid?

Det här var en spännande bok som jag sträckläste. Jag tror att den kommer att funka väldigt bra för läsovilliga/läsovana ungdomar på högstadiet. Rekommenderas!

Parkour ser otroligt häftigt men farligt ut tycker jag. Är du nyfiken har jag lagt in ett Youtubeklipp här nedan som ett exempel på hur det kan se ut:


23 minuter
Författare: James Lovegrove
Förlag: Argasso
Antal sidor: 96
ISBN: 9789186579456
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

4 reaktioner till “23 minuter”

  1. Ovanligt tema på en bok. Jag såg parkour första gången i ett Lewis-avsnitt(engelsk deckare). Det ser skumt men snyggt ut, men man skulle inte vilja se någon misslyckas…

  2. Jag håller med, att se någon misslyckas med parkour är säkerligen ingen trevlig syn!

  3. Kul att du rekommenderar den för högstadiet! Jag har haft flera 7:or som läst den och verkligen tyckt om den och i höst tar jag emot en ny 7:a i svenska och funderar på att använda den som högläsningsbok för att introducera lässtrategier. Tror du det skulle funka?

    Med vänlig hälsning Malin

  4. Jag tror absolut den funkar för högläsning, både jag själv och två av mina fd kollegor har använt den så. :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *