Smilla lagar glutenfritt

smilla lagar glutenfrittNu är det helt glutenfri mat på schemat. Inte bara godsaker, som i förra boken Smilla bakar glutenfritt, personligt recenserad av mig. Boken är verkligen välanvänd här hemma. Det dyker förvisso även upp recept på godsaker i denna nya moderna och kreativa bok, men mat är huvudrätten så att säga. Det är fint när avvikande födointag får sin egen nisch. Ett barn i huset gav sig i kast med några av recepten. Gick hur bra som helst. Och allt blev nyttigare utan gluten så klart. Det är många foton och illustrationer, stämningsskapande bilder med olika tillfällens maträtter samt Smilla med vänner, allt mycket passande i en samtid som gärna vill återge vardag som fest på ett läckert vis. Indelningen är som följer: brunch, picknick, middag, party och efterrätter.

VåfflaRecepten är t.ex. pannkakor, frukostbröd, piroger, tortellini, lasagne, pizza, pajer och daimtårta. Några personliga ord från Smilla om att orka fighten avslutar det hela. Där känner jag igen dilemmat med att avvika, då jag inte kunde eller kan äta mat med djur i. Vilken kamp genom tiderna! Avvikare måste få ta plats! Men just när något inte är som ”vanligt” blir det en utmaning för många. Författaren visar här lustfyllt banbrytande vägen för dem med celiaki mot en mer hanterbar tillvaro hemma och bland folk.

Smilla blandar förresten sin egen mjölmix av rena mjölsorter och då kan den bli just så giftfri och anpassad som en själv vill. Känns inte bra att köpa färdigblandade ickeekologiska glutenfria mjölmixer för jämnan.

En begriplig och bra bok på många sätt och nödvändig i en alltmer hopplös bokutgivning inom mat och bak där det ofta strösslas med gluten, som egentligen inte är bra för någon. Min enda invändning är att det är flertalet recept med djur inblandade. Behövs det fler sådana mattips att inspirera (ungt) folk med? Måste tala i egen sak, även om merparten äter dylikt. Går dock att byta ut och ta bort och några vegorecept dyker också upp. Hurusom, en väldigt kreativ person är denna Smilla och jag ser fram emot fler böcker. Och innan dess kolla in bloggen!

Granola


Smilla lagar glutenfritt: favoritrecept och smarta tips
Författare: Smilla Luuk
Fotograf: Jenny Grimsgård
Illustratör och formgivare: Katy Kimbell
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
Antal sidor: 84
ISBN: 9789129694208
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *