Smilla bakar glutenfritt

smilla bakar glutenfrittDen här boken kommer garanterat tilltala fler än de som har glutenintolerans (celiaki), som den explicit vänder sig till. Smilla Luuk 15 år ger oss recept och tips i en charmig bok med ett helt glutenfritt tema och om det kan låta lite tråkigt så är det precis tvärtom vad boken förmedlar. Glutenfritt ligger dessutom i tiden, då det kan uppvisa en sundare livsstil. Hela upplägget med boken föll inte bara mig, utan också min äldsta dotter i smaken. ”Den är fin boken”, sa hon och ja, det är den.

Författaren berättar små personliga historier och hon är öppen med att det inte alltid är så roligt att vara annorlunda i sin mathållning. Det kan vara pyssligare och tvinga dig till att hålla reda på mer:

Chokladbollar

När jag och mina föräldrar hade lärt oss lite mer om celiaki, frågade vi redan när vi tackade ja till kalaset vad de planerade att bjuda på. Sen gjorde vi en liten påse med en glutenfri variant till mig, som jag tog med till kalaset. Påsen kunde till exempel innehålla hembakta kakor och glutenfritt korvbröd. Och viktigast av allt – godis som jag tålde och tyckte om.

PavlovaSmilla Luuk tipsar om hur livet kan bli hanterligare kring maten, för även om glutenintolerans inte är det värsta en människa kan drabbas av, så förändras livet.

Innehållet är uppdelat i:
Mjuka bakverk  
Tårtor  
Andra godsaker  
Mellanmål 
Matigare
Insprängt i detta finns små personliga ord om:
Bra att veta  
Att gå på kalas 
Att resa  
Till alla nära och kära
Ibland är det tråkigt

Eftersom boken är skapad av en ung människa och bland annat vänder sig till unga glutenintoleranta, så lät jag min äldsta dotter som är 13 år och som just nu dessutom testar glutenfritt leverne, välja att ta sig an två recept (se bilder nedan).

Först ut blev kladdkakan som blev precis så fantastisk som en kladdkaka ofta kan bli. Min dotter tog kokosflingor i stället för glutenfritt ströbröd och ekologiskt bovetemjöl i stället för glutenfri mjölmix. Och så blåbär i stället för hallon. Det viktiga är att det blir glutenfritt så klart.

KladdkakaPizzabullar

 

 

 

 

 

 

Nästa uppgift blev till att få till pizzabullar. Där användes glutenfri mjölmix och något som kallas fiberhusk. Lite omständligare moment för att få till en bra deg, men till slut lyckades hon få till något hanterbart. Jag lät henne ta hand om all bakning helt själv för att se om boken fungerar på unga bagare. Det var inga tveksamheter. Tydliga instruktioner och även där ett personligt tilltal.

Det enda, som inte har med boken att göra, är att det känns trist att det är svårt att få tag på ekologiskt glutenfri mjölmix i de vanliga affärerna. Det finns förstås att tillgå om ett sökande på nätet tar vid. Det där med att ge sina barn (och sig själv) konventionellt odlat mjöl känns verkligen inte önskvärt. Men ofta går det att på nära håll att finna ekologiska naturligt glutenfria mjöl, så som bovetemjöl och mandelmjöl.

En fantastiskt liten inspirerande och händig bok helt enkelt, som jag förärar min bakkunniga dotter, för den är till henne och till alla andra som tycker om att äta gott. Vem kan förresten vilja missa en ”levande” bok med fotografier och illustrationer, som gör att du vill hem och baka med en gång?


Smilla bakar glutenfritt: favoritrecept och smarta tips
Författare: Smilla Luuk
Fotograf: Jenny Grimsgård
Illustratör och formgivare: Katy Kimbell
Förlag: Rabén & Sjögren (2013)
Antal sidor: 77
ISBN: 9789129687613
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

2 reaktioner till “Smilla bakar glutenfritt”

  1. Precis vad som behövs för att visa på att det faktiskt är riktigt härligt att äta glutenfritt! Kul och spännande! /mvh Tessan, Sandt.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *