Stickan

Stickan var professorns allra första verk. Men det var länge sedan nu och professorn har glömt bort honom. Under årens gång har Stickan sett massor av varelser väckas till nästan-liv i professorns laboratorium. Alla blir de, precis som Stickan, bortglömda i professorns strävan efter att hela tiden skapa något bättre monster. Många av varelserna är aggressiva och oregerliga och Stickan har genom åren komponerat ihop en massa olika brygder för att kunna ”bota” varelserna och ta bort deras monsterlika egenskaper. Den senaste i raden som väcks till nästan-liv är Varelsen, med sitt enda öga och tre olika armar, och han vill så gärna att han och Stickan ska vara bästaste vänner. Men Stickan vill helst bara gömma sig i sin vrå i  Grotteskog slott.

Till den närliggande staden Bökehåla kommer samtidigt Fulbert Freakfinnare och hans sällskap. Han letar efter nya freakar och får nys om den monsterproduktion som sker på Grotteskog slott. Gång på gång smickrar han Stickan och spelar på rätt strängar men vad har han egentligen för avsikter?

För det första så är detta en extremt snygg bok, allt från de gråtonade kanterna till användandet av olika typsnitt, bilder, texter och smådetaljer på många sidor. I början av läsningen tycker jag att det känns lite svårt att komma in i historien då jag läser ett kapitel per kväll för sjuåringen. Varje kapitel inleds med en dikt och det tar ett bra tag innan prologens handling vävs in i resten av boken. När min sjuåring rest iväg och jag fullföljer historien så sugs jag in i berättelsen om den lilla modiga Stickan som inget hellre vill än att bli sedd och bekräftad av professorn och hur lätt det är för honom att bli lurad. Jag läser om den snälla Varelsen som gör allt för att hjälpa sin bästaste vän och om den modiga Arabella som bara vill slå Fulbert på käften. Pete Williamsons illustrationer är så på pricken hela tiden och omslaget är direkt affischmaterial hos SF-bokhandeln. På Guy Bass hemsida ser jag att det finns åtminstone tre delar till och nu väntar jag bara på att Tim Burton ska göra film av Stickan! Ska jag ha någon invändning så är det just  angående bilden nedanför och den efterföljande texten. Jag vet inte hur länge vi dröjde oss kvar vid den här bilden och när det beskrivs monster som inte finns med på bilden så genererar det viss besvikelse hos läsaren.


Stickan
Författare: Guy Bass
Illustratör: Pete Williamson
Serie: Stickan (del 1)
Förlag: Rabén & Sjögren (2013)
ISBN: 9789129684681
Antal sidor: 192
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *