Elias hittar en ny bil

elias_hittar_en_ny_bil-engstrom_mikalides_elin-21561178-1573424145-frntlDet här är en barnbilderbok utgiven från Prinsen & Prinsessan bokförlag. Ett bokförlag som först var för mig totalt obekant men där flera andra titlar är på gång i framtiden.

Författaren heter Elin Engström Mikalides. Boken är den första i en serie och handlar om Elias som går på förskolan och älskar bilar. Handlingen är enkel med kort text; Elias vill ha en speciell bil men Isak hinner före. De börjar bråka men får slutligen hjälp med att lösa konflikten.

Det är rena och raka linjer i Ida Lindes illustrationer vilket också samspelar med författarens språk. Ofta är bildmotiven tolkade rakt mot läsaren sedda med samma perspektiv.

7927932

Jag gillar de enkla tuschdragen, de många detaljerna och klara färgerna. Illustratören har valt att fokusera handlingen kring de båda pojkarna. De vuxnas huvuden ser man inte, vilket är vanligt i barnböcker där barnens perspektiv sätts i fokus, och inga andra barn skymtar förbi i bakgrunden fastän de befinner sig på en förskola. Det gör att temat blir extra tydligt och budskapet går lätt fram. Något pedagogiskt tillrättalagt såklart men det är nog huvudsyftet med bokens problemlösning också. Vad jag saknar är en knorr, en liten överraskning.

5833382

 

En enkel barnbilderbok att läsa för de minsta barnen och jag tror att många biltokiga barn kommer att tycka speciellt om Lindes bilder av bilarna och alla detaljer.


Elias hittar en ny bil
Författare: Elin Engström Mikalides
Illustratör: Ida Linde
Bokförlag: Prinsen & Prinsessan bokförlag
Utgiven: 201210
ISBN: 9789198059502Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *