När jag blev stulen andra veckan i juni

Vilja sitter i bilen tillsammans med sina tråkiga föräldrar och sin retsticka till storasyster. Sommarlovet har varit precis lika trist som vanligt och nu är de på väg till mormor. Det är då det händer. En stor piratbil sladdar in framför dem och tvärstannar. Ut hoppar två rövare, de tar godiset som Vilja och hennes syster alldeles nyss bråkat om, de tar lite kläder och prylar, och de tar Vilja! In med allt i piratbilen och så rivstart iväg.

Vilja blir alltså stulen, eller kidnappad, av en livs levande rövarfamilj eller vägpirater om man så vill. De vägrar att lämna tillbaka henne och märker allt eftersom att de faktiskt har stor nytta av hennes skarpa hjärna och hennes förmåga att planera och analysera åt dem.

Det här är en extremt osannolik men väldigt rolig och medryckande berättelse. Det finns en Pippi Långstrump-stämning över alltihop och familjen Pirat skopar i sig sådana mängder med godis att det är ett under att deras tänder sitter kvar. De äter också hela stora runda knäckebrödsskivor som de fyller med köttbullar, senap och annat som de lyckas röva ur finska semesterfarares bilar. Dottern Helle, som är grym på det mesta, samlar på stulna Barbiedockor som hon fixar till så att de får en mer piratlik look och sen hänger hon upp dem i bilens fönster. På kvällarna spelar de spel om vem som ska få sova i bilen och förlorarna tar tältet. Pengar vill de inte ha utan det ska vara mat eller saker som kan vara bra att ha.

Siri Kolu har skrivit tre böcker om Vilja och rövargänget och När jag blev stulen andra veckan i juni är den första delen och den enda som hittills finns översatt till svenska. Nu undrar jag just vad de kommer att hitta på i de andra två böckerna?


När jag blev stulen andra veckan i juni
Författare: Siri Kolu
Serie: Jag och Rövargänget 1
Förlag: Bonnier Carlsen (2013)
ISBN: 9789163872877
Antal sidor: 281
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Kanske gillar du också:

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse. "The reader brings to the text his past experience and his present personality." - Louise M. Rosenblatt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *