Ett nytt Skåhlbergskt äventyr

Patrik älskar att spela fotboll och han är jätteduktig. Om han bara fick chansen att visa det. I stället tvingas han värma bänken varje match. Väntar och hoppas. På att få visa dem. Han skulle göra mål direkt!

Så en dag ser Patrik sin chans. Två bollar sparkas iväg under en match och kan inte hittas igen. Patrik utses till bollvakt och när den tredje, och sista, bollen också den sparkas iväg utanför planen är Patrik på benen. Det hänger på honom nu om matchen ska kunna fortsätta. Han letar och ser snart bollen som kilat sig fast mellan några grenar. Men han får inte loss den och strax ser han varför. Ur jorden sträcker sig ett par andra händer som håller fast bollen. Plötsligt går jorden isär och Patrik rasar ner i underjorden.

En boll begravenHär möter Patrik en märklig och inte alldeles trevlig värld av svittror, sporalver, spättar och andra varelser. Här finns också tuggummiberget och asfaltsängen. Patrik vill snart därifrån, men det visar sig inte vara så enkelt. Svittrorna utmanar honom och hans lag därhemma på en fotbollsmatch. Vinner Patriks lag får han sin biljett ut ur underjorden. Förlorar han däremot, måste han stanna för alltid …

Boken är den första i den lättlästa serien om De Underjordiska. De stundvis korthuggna meningarna fungerar dock inte enbart som verktyg för nybörjarläsaren, de bygger också upp en spänning och en rytm i berättelsen som gör den intressant även för den mer vane läsaren. Den Skåhlbergska tonen saknas inte heller. En mix av magi och realism och en stor skopa allvar är receptet som bjuder läsaren på en berättelse om utanförskap, mod och äventyr. Och lite fotboll.

En boll begraven
Författare: Anette Skåhlberg
Illustratör: Katarina Dahlquist
Förlag: Sagolikt Bokförlag
Antal sidor: 62
ISBN: 9789186861346
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Susanna Backman

Jag heter Susanna och bor på landet i ett litet, litet hus i den lilla, lilla byn Storvreta strax utanför Uppsala. Min familj är däremot inte så liten. Den består av tre barn, två vuxna, en katt och utökas snart ytterligare med ett antal höns och några kaniner. Jag läser och skriver mycket och har en examen i retorisk och litterär kommunikation. När det kommer till litteratur är jag en allätare, såväl på vuxenfronten som i barnboksdjungeln. Eftersom mina egna barn inte hunnit upp till ungdomsböckerna ännu, så måste jag ju sondera terrängen en aning så att jag vet vad jag ska rekommendera när den tiden kommer. Mina absoluta favoriter i barn- och ungdomsbokvärlden är magiska böcker som balanserar alldeles på gränsen, med ett litet stänk av hisnande övernaturlighet. Jag har också en särskild förkärlek till flickböcker från 1900-talets början och har än så länge blygsam liten samling av originalutgåvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *