Svindlande höjder

IMG_4921Jag blir verkligen inte klok på kärlekshistorien i Svindlande höjder. Kanske för att kärleksförhållandet mellan Catherine och Heathcliff återberättas av andra människor som gör att jag inte förstår kärleksparets ordval eller känsloyttringar. För mig framstår de som besatta och psykiskt sjuka människor som gör sin omgivning väldigt illa.

Handlingen: När mr Lockwood hyr en lantgård av den mystiske mr Heatcliff får han en inblick i sin hyresvärds turbulenta förflutna. Han får höra om hans odödliga kärlek till Catherine Earnshaw som hemsöker Heatcliff bortom graven, och om hans tyranniska sätt att behandla alla som vågar ställa sig in i hans väg. Ska Lockwood lyckas undgå att dras in i Heatcliffs våldsamma värld?

Jag såg filmen i svart-vit version som barn och jag har aldrig läst boken därför blev läsupplevelsen ny för mig i denna komprimerade form som seriealbum. Jag har alltså ingen aning om handlingen innan och om karaktärerna blir rätt framställda. Vad som är intressant är ju att största delen av handlingen återberättas av en hushållerska. Jag vet inte om detta är typiskt romaner från 1800-talet, att handlingen återberättas av någon annan, vilket det förmodligen är, men det gör att man aldrig kommer nära den egentliga huvudkaraktären. Det får mig att tänka på Bram Stokers Dracula där greven framstår som ett ondsint men intelligent monster och hur vampyren framstår idag inom litteraturen då man får en annan insideblick i vampyrens tankar. Nu var detta kanske en dum jämförelse men jag vill med det bara säga att jag uppskattar kronologin av återberättandet men känner ingen närhet till kärleksparet. Jag blir en iakttagare av deras liv.

Jag har tidigare recenserat Jane Eyre av Charlotte Bronte, författarens syster, som klassisk seriealbum, vilket jag också satte högt betyg på, fastän jag läst både originalet och sett det på film många gånger.

Både Svindlande höjder och Jane Eyre är båda illustrerade av John M.Burns och de är riktiga konstverk som jag kan uppskatta väl. Även här är seriealbumet med omslagsflikar där man visar kortfattad hur illustrationerna har gjorts och det finns ett persongalleri på alla karaktärer ifall man vimsar bort sig. Ibland kan jag faktiskt tycka att en del människor liknar varandra och att gestaltningen av barnens ålder ser olika ut. Men det är bara detaljer. Jag tycker det är lätt att komma in i både handling och följa händelseförlopp även om jag, som inte läst originalet inte förstår logiken i all textdialog. Lite väl hård ton och våldsamma handlingar som jag inte blir klok på.

IMG_4920

Systrarna  Brontë var otroligt talangfulla men fick alla utstå ett tragiskt livsöde. Ingen av systrarna fick några barn och alla dog unga i turberkulos. Även deras enda bror dog i sjukdomen som troligtvis orsakades av ohygieniska förhållande i hemmet, med förorenat vatten. De hann aldrig leva sina lev eller skriva fler böcker. Svindlande höjder blev Emilys första och enda roman.

Argasso bokförlag har gett ut fler klassiska album och jag tycker det är ett utmärkt sätt att introducera dagens ungdomar i litterära klassiker. Gå gärna in på deras hemsida och kika mer där.


Författare: Emily Brontë
Författare: Seán Wilson
Översättare: Maria Fröberg
Illustratör: John M Burns
Förlag: Argasso
Antal sidor: 157
Utgiven: 201306
ISBN:  9789186579777 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *