Klassiska seriealbum – Jane Eyre

Det här är en fantastisk kärlekshistoria av Charlotte Brontë. Den handlar om föräldralösa Jane Eyre som får växa upp hos en elak släkting och placeras som 10 åring på en flickskola som är hårt disciplinerad och har så urusla förhållanden att flera elever dör pågrund av undernäring och av den kalla, fuktiga miljö som råder. När Jane Eyre blir myndig tar hon plats som guvernant hos en herre vid namn Mr Rochester som hon snart kommer att få starka känslor inför men mannen ruvar på en hemsk hemlighet.
Det är Argasso bokförlag som nu ger ut denna klassiker i serietidningsformat vilket är deras tredje i serien Klassiska seriealbum från 12 år. Andra titlar som redan finns inom förlaget är Mary Shelleys Frankenstein och William Shakespeares Macbeth.
Först och främst måste jag nämna att jag är oerhört fascinerad av Jane Eyre och har läst originalet ett flertal gånger samt sett både teveserien och filmatisering av boken. Som barn älskade jag också serietidningar så det här albumet gav mig en stark känsla av nostalgi. Jag tror, att jag som tonåring, hade älskat att få denna kärlekshistoria från 1800-talets England levererat i ett seriealbum. Man läste ju tidningen Starlet ganska så ivrig på den tiden men att jämföra de tidskrifterna med detta är ju bara larvigt. Detta seriealbum är något helt annat.
Det känns lite vemodigt att jag kan historien innan och därför inte kan få den där första känslan av att uppleva något nytt men jag njöt ändå av läsningen.

Själva seriealbumet är vackert med omslagsflikar där man kort visar hur illustrationerna byggdes upp. Sedan finns det i början av albumet ett persongalleri med illustrerade fotografier av alla karaktärerna i boken och ett författarporträtt längst bak av Charlotte Brontë, författaren av verket. Formatet är härligt att hålla i, som en stor och tjock pocket.

Manusförfattarna följer originalet väl – mer än väl än vad den senaste filmatiseringen av boken gjorde. Med små medel tas de viktigaste elementen upp och fångar scenerna på ett trovärdigt sätt. Jag finner mig sitta och småle ibland men märker att jag har bilderna i minnet från både bok, teveserie och film som bakgrund. Trots det så tror jag att man lätt kan följa med i handlingens tempo och känsla.
Vad man kanske frågar sig som vuxen läsare är om en tonåring, så ung som 12 år, kan relatera till den tidens moral och tankesätt som fanns då? Mr Roschester är också 20 år äldre än Jane, om nu det har någon betydelse.
Jag tycker att språket är lättläst även om det ibland blir väldigt mycket textdialoger. Serietidningar är ofta ett underskattat konstverk och jag kan beundra hur skickligt de har gjort Brontës fantastiska och välskrivna bok, som jag inte bara tycker innehåller kärlek utan också kvick humor och intellektuell ton, till ett underhållande och mycket fint album. Det är inte som att läsa själva boken, där man får en bättre inblick av den egensinniga Jane och den komplicerade Mr Rochester med den kittlande spänningen som finns mellan dem men det är ett vackert och läsvärt album


Jane Eyre – klassiska album
Författare: Charlotte Brontë
Manusbearbetning: Amy Corzine
Illustratör: John M.Burns
Förlag: Argasso
Antal sidor: 141
ISBN: 978-91-86579-29-6
Finns att köpa på t.ex. Adlibris eller Bokus

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

3 reaktioner till “Klassiska seriealbum – Jane Eyre”

  1. Älskar serier med bra handling och vackra bilder. Blir så förtätat, om det är välgjort förstås och även om boken i vissa fall kanske kan ge ännu mer upplevelse, så är serieformen av en bok en bra start för den ovane/ovillige läsaren – eller för den som vill se bra bildkonst ihop med ord. Ärligt så har jag aldrig blivit färdig med att läsa Jane Eyre i sin grundform, så nu har jag min första chans med detta album!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *