Dracula

Först och främst måste jag väl erkänna att jag faktiskt inte läst boken om Dracula (ni vet den som skrevs 1897), men eftersom den här versionen – i form av ett seriealbum – är en bearbetaning av Bram Stokers originalberättelse kanske den är hyfsat trogen förlagan. Det var väldigt länge sen jag läste någonting i serieform (med undantag av enstaka nummer av Bamse, Tivoli och Kalle Anka för sonen), den enda serie jag läst i vuxen ålder är Nemi. Det här är något helt annorlunda, det här seriealbumet har mycket text som är skriven med lite olika typsnitt och jag tycker trots att jag ganska nyligen uppdaterade mina glasögon att det är lite svårt att läsa emellanåt.

På Barnboksprat har vi också recenserat Jane Eyre och Frankenstein i samma seriealbumsformat.

Dracula är en ruskig historia, och illustrationerna i den här boken är faktiskt riktigt läskiga. Jag tycker att det inte bara är greven själv och en mentalpatient som ser otäcka ut, flera av de andra ”goda” karaktärerna ser också ganska otrevliga ut. Den här boken lämpar sig nog därför bäst för övre tonåren, både på grund av storyn, illustrationerna och layouten. Den är heller inget att rekommendera till de som har läs- och skrivsvårigheter (vilket ju förlaget Argassos andra böcker oftast är) tycker jag. Jag hade lite svårt för boken, men blir ändå nyfiken på att läsa originalet (om jag törs…).

Engelsmannen Jonathan Harker blir skickad till Transsylvanien av sin advokatfirma för att hjälpa den nye klienten greve Dracula. Dracula vill flytta till England och behöver därför en bostad där, vilket Harkers firma hjälper till att ordna. Men medan han mer eller mindre är fånge i Draculas borg upptäcker han mer och mer underliga företeelser…

För att göra en lång historia kort tar sig Dracula till England (och även en mycket svårt sjuk och medtagen Harker kommer så småningom tillbaka hem) och det dröjer inte länge förrän han hittat nya offer. Ett modigt gäng män (och en kvinna) gör till sin uppgift att sätta stop för Dracula; med vitlök, krucifix, träpålar och diverse vampyrbekämparverktyg utkämpar de en strid mot ondskan.


Dracula
Författare: Bram Stoker med manusbearbetning av Jason Cobley
Illustratör: Staz Johnson
Serie: Klassiska seriealbum
Förlag: Argasso
Antal sidor: 150
ISBN: 9789186579524
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *