Nya fylla-i-böcker från Ordalaget

Jag gillar verkligen fylla-i-böcker, jag gick med stor energi in i arbetet med mina två graviditetsböcker och barnens mina första år-böcker. Det är kul att se tillbaka och minnas och det är kul att fylla i.

Ordalaget har kommit ut med två nya fylla-i-böcker på temat ”jag fyller år” och ”saker som du sagt och gjort”. Min äldsta dotter fyller fem år om några dagar och därmed hade jag redan fyra uppslag att fylla i och det var faktiskt inte helt enkelt. Jag fick titta tillbaka i fotoalbum, läsa gamla blogginlägg och titta i mina första år-boken.

Hur vädret var på dagen kan jag dock inte dra mig till minnes (men jag antar grått eller regnigt eftersom det är oktober). Extra intressant är dessutom fältet för Hänt i Sverige idag och Hänt i världen idag. Som tur är kunde jag slå i lokaltidningens arkiv på nätet och hittade lite av varje som hänt på just dotterns födelsedag.

Boken innehåller förutom sidor för de första tio födelsedagarna plats för bilder, kalastips, plats för hälsningar från kalasgäster, recept, tips på kalaslekar inomhus och utomhus med mera. Det finns många härliga, färgglada illustrationer av Jeanette Milde.

Saker som du gjort och sagt är en lite mer allmän minnesbok från barndomen. Det finns sidor om bland annat dina egna ord, första gången-minnen, minnen från avslutningar, prestationer att minnas osv. Denna bok ska jag fylla i åt min blivande ettåring och det passar bra eftersom jag tyvärr inte skrivit upp så mycket från min äldre dotters första år. Det ska bli väldigt kul att ta fram denna bok om några år och se vad för roliga ord och saker som lillasystern i familjen sagt och gjort.

Risken med fylla-i-böcker är ju att man ändå glömmer av att fylla i och att böckerna blir sorgligt tomma. Men med dagens teknik så går det ju snabbt att krafsa ner eller spela in en anteckning och sedan föra över den till fylla-i-boken när man har lugn och ro samt en fin penna i handen. Själv brukar jag göra avstämningar någon gång i månaden eller kvartalet för att fylla i  barnens mina första år-böcker.

Barnens uppväxt går så fort ändå, så jag gör mitt bästa för att försöka dokumentera alla trevliga och fyndiga situationer. Då är ju dessa två fylla-i-böcker perfekta.


Hipp hipp hurra! Jag fyller år – Mina första tio födelsedagar
Författare: Josefine Josefsson
Illustratör: Jeanette Milde
Förlag: Ordalaget
Utgiven: 2012
Antal sidor: 68
ISBN: 9789174690415
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Saker som du sagt och gjort
Författare: Josefine Josefsson
Illustratör: Jeanette Milde
Förlag: Ordalaget
Utgiven: 2012
Antal sidor: 80
ISBN: 9789174690439
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *