Hitta hem

Hitta hem är den fjärde boken om sametjejen Agnes, jag har tidigare recenserat Sms från Soppero och Ingen annan är som du (bok två heter förresten Hej vacker, men den har jag dessvärre missat att läsa). När jag hade läst Ingen annan är som du skickade jag ett mail till författaren Ann-Helén Laestadius för att ville veta om hon tänkte skriva mer om Agnes, och som tur var fick jag snabbt svar att det var en bok till på väg. Jag gillar verkligen att läsa om Agnes, hon är en mysig tjej som står med en fot i Solna och den andra i Soppero (där hon har sina samiska rötter). Alla böckerna om Agnes har ett återkommande tema; det där med identitet – att veta var man hör hemma och vem man är. Detta har inte varit helt lätt för Agnes och det fortsätter vara komplicerat även i Hitta hem.

Det är sommarlov mellan årskurs 8 och 9 och för första gången ska hennes (samiske) pojkvän Henrik från Soppero komma till Solna och hälsa på. Hon vill såklart att allt ska bli perfekt men det är inte helt lätt för Henrik att passa in. Agnes kompisar fnissar bakom ryggen på honom åt hans ”Sopperosolbränna” och hans dialekt bland annat. Henrik bor hos en släkting och förutom att träffa Agnes besöker han konstmuseum och går på vernissage eftersom han tycker om att måla. Agnes försöker få honom att fundera på om det inte skulle vara roligt att söka någon utbildning i Stockholm och bo där ett tag men han är så fastrotad i Soppero, den samiska kulturen och de måsten som finns där (i form av renskötsel som mer eller mindre är ett tvunget yrke för Henrik).

I slutet av sommaren får Agnes oväntat chansen att åka upp till Soppero en vecka eftersom de ska ha återträff med de som var på konfirmationsläger i Nikkaluokta. Nu ska hon få träffa Jåke igen (en kille med samiska rötter som också bor i Solna och som visat sig vara släkt med Agnes) och sin kusin Kristin och den gamla samekvinnan Ella som är så klok. Något som förvånar Agnes är dock att hennes mamma insisterar på att följa med. Mamman som fått flera samtal (där hon gått undan för att prata ostört) med riktnummer 0981…som är riktnumret till Soppero. Vem är det mamman pratar med? Vad är det hon håller hemligt? Agnes fantasi skenar (i vanlig ordning) iväg med henne och hon är säker på att mamman har en otrohetsaffär med någon där uppe.

Augustiveckan i Soppero kommer att bjuda på många jobbiga, komplicerade och oväntade händelser. Men också fina upplevelser och upptäcker som gör att Agnes kanske äntligen kan känna att hon har hittat hem där uppe i norr.


Hitta hem
Författare: Ann-Helén Laestadius
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 320
ISBN: 9789129681970
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Hitta hem”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *