Bryta om

Minna börjar gymnasiet och ser sin chans att börja ett nytt liv. Sköta sig. Bli normal. När de presenterar sig för klassen ljuger hon ihop att hon lever ett bra liv och bor med sin pappa i Bromma, fast han egentligen knappt vill veta av henne nu när han har sin nya fru och sina nya barn.

Sanningen är en annan. Minna har klarat sig själv hela sommaren när mamma har varit på psyket. Och även om det har varit knapert har det varit bra mycket bättre än när mamma är hemma, för då måste Minna ta hand om henne också. Nu har hon bara behövt tänka på sig själv och på Eddie förstås. Eddie är typ hennes pojkvän, även om det inte riktigt är uttalat så och hon vet att han har andra. Men hon behöver honom! Och han behöver henne. Vem skulle annars stjäla mat från skolbespisningen och ta med hem så de får äta middag?

Bryta om är en hemsk berättelse om en ”vanlig” svensk tjej som ingen riktigt ser. Lärarna bryr sig bara om ifall hon är närvarande i skolan eller inte. Ingen ser hur illa det är ställt – inte ens Minnas pappa, som hon har viss kontakt med. Och själv berättar hon ingenting. Det kan hon bara inte.

Det blir svårt för Minna att vara en normal och skötsam tonåring. Hon måste tänka på så mycket annat, som att ha mat för dagen och att förhoppningsvis inte bli vräkt från lägenheten. Dessutom förstör den där Emma Larsson alla möjligheter för Minna att bara smälta in. Hon är så irriterande perfekt och hon verkar ha precis allt. Alla älskar henne och hennes ord är klassens lag. När Minna inte engagerar sig i klassfest och lära-känna-aktiviteter blir Emma missnöjd och krig utbryter mellan tjejerna.

Det här är en riktigt gripande och spännande bok. Det är frustrerande läsning; Minna vill ju verkligen sköta sig, hon är en bra tjej, men på grund av omständigheter som ingen tonåring borde utsättas för är det så svårt, så svårt.

Vill du läsa den? Jag fick tag på boken via Bookcrossing och nu undrar jag vem som vill ha den efter mig? Jag skickar den gärna till någon (inom Sverige) som lovar att läsa boken, skriva en kommentar på bookcrossing-sidan och sedan lämna den vidare! Först till kvarn som mailar helena [punkt] ferry [snabela] barnboksprat [punkt] se får den! Nu har jag hittat en mottagare!


Bryta om
Författare: Åsa Anderberg Strollo
Förlag: Alfabeta (2007)
ISBN: 9789150108255, eller som pocket: 9789150109764
Antal sidor: 314
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris (pocketversionen)

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *