Saltkråkan: Ett litet djur åt Pelle – en klassiker i nytt uttryck

saltkråkan-framsida

Astrid Lindgrens älskade berättelser om Saltkråkan får nytt liv som bilderböcker med hjälp av illustratören Maria Nilsson Thore. Ett litet djur åt Pelle är den första boken i serien om Tjorven, Pelle, Båtsman, farbror Melker och alla de andra på ön Saltkråkan. Vi får följa med när Pelle, Tjorven och Båtsman ger sig ut i skärgården för att hämta hem en kanin till Pelle som så gärna vill ha ett eget djur att gosa med och ta hand om. Men vännerna hamnar i ett åskoväder som gör att de måste söka skydd och tur är väl det att de har Båtsman med sig som kan rädda dem.

Jag får intrycket av att bilderna, i samma anda som Astrid Lindgrens språk, verkligen lyfter barnets perspektiv genom hela boken. Perspektiven är ofta från barnens nivå, nära marken och nära karaktärerna över lag. De sneda och lutande husen och den stundtals vindpinade miljön skapar rörelser i berättelsen som ger en skärgårdskänsla av vind och saltstänk. Boken ger mysiga och nostalgiska sommarkänslor och passar perfekt när vi kan behöva drömma oss bort till sommaren.

Titel: Saltkråkan: Ett litet djur åt Pelle
Författare: Astrid Lindgren
Illustratör: Maria Nilsson Thore
Utgiven: Juni 2019
Antal sidor: 48
Kategori: 3–6 år
Förlag: Rabén Sjögren
ISBN: 9789129711141
Finns att låna på bibliotek och köpa på nätet.

Författare: Shima Kakoulidis

Jag heter Shima Kakoulidis och gillar både att läsa och lyssna på böcker. Det är väldigt kul att som barnbokspratare få möjlighet att lyfta pärlor inom barnboksvärlden för de viktigaste personerna som finns – barnen! Som digital designer har jag alltid användaren i fokus genom alla steg i designarbetet. Detsamma gäller då jag illustrerar och utvecklar koncept för vidare produktutveckling. Det användarfokuset vill jag ta med i mina recensioner som barnbokspratare. Jag tycker det är viktigt att prata med och till barn och inte för dem, därför skulle jag vilja bidra med att lyfta barnböcker som faktiskt är skrivna på det sättet. Jag tror att sådana barnböcker är tidlösa och kan läsas om och om igen under en barndom och sedan återupptäckas av samma barn men i vuxen ålder. Några barnboksförfattare som jag redan här vill tipsa om är Antoine de Saint-Exupéry, Oliver Jeffers, Daniel Salmieri, Matt de la Peña och Jon Klassen för att nämna några. Med ett enkelt språk skapar dessa författare en nyanserad värld med ett djup för barn och vuxna att upptäcka med hjärtat i fokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *