Brumfällan

 

Brumfällan är en bok som överraskar mig. Boken innehåller, trots den faktaliknande underrubriken  – en liten bok om Hi-Fi, en fyllig historia. Författaren väver in fakta i en vardagsberättelse som känns både trovärdig, varm och fantasifull.

 

På insidan av pärmarna finns förklarande bilder av tekniken som är med i berättelsen. En grammofon, en pickup, en förstärkare, ett slutsteg med mera. Texten är relativt liten och har ett enkelt snitt och det är ganska mycket text. Faktaspäckad eller inte, det är en fin liten historia.

Berättaren heter Lollo och går på förskola. Hon berättar att pappa har en stor och fin stereo och att de älskar att lyssna på musik och att dansa hemma familjen. Pappas kompisar kommer på besök och de kopplar in en stor sladd som de alla först vill titta på och känna på.
Nästa morgon sitter pappa i vardagsrummet.
– Jag förstår inte, var kommer allt brum ifrån? muttrar han.

Lollo förstår att något är fel med stereon och bestämmer sig för att prata med Albin på förskolan om det. Albin gissar att det är brumtroll som har flyttat in och knaprar på sladdarna. Hur ska de bli av dem?
-Det finns bara ett sätt. Vi måste bygga en brumfälla!
Fantasin flödar och de börjar bygga en fälla hemma hos Lollo. För det  behöver de tekniklego som Albin har med sig men också en skål med vatten och en skatt som ska få trollen att gå i fällan. Det går ganska bra att bära in vattnet och de hittar en guldglänsande skatt att locka trollen med. Nu är det bara att vänta på att kunna lägga de fångade brumtrollen i en burk.

När pappa kommer hem är Lollo ivrig att berätta, men pappa blir sträng och bär ut vattnet och lägger tillbaka skatten, som var hans fina pickup (nål till skivorna man spelar på grammofonen). Sedan säger pappa vänligt att det som brummar inte är några troll utan något som låter ur högtalarna och fortsätter med en lång förklaring som Lollo och mamma inte förstår.

Sedan testar de alla tre att lyssna efter brummet medan pappa söker efter felet. Mamma och Lollo tröttnar. Lollo vill dansa i stället och lyssna med guld-pickupen.

När pappa bytt pickup och sätter på stereon är brummet borta. Pappa behöver bara tänka lite till och skruva med pickuperna. Pappa är så glad att han låter Lollo trycka på knappen på stereon. Lollo hämtar mamma som gått till sin ateljé för att måla. Äntligen får de dansa!

Vi blir glada av att läsa och höra om personerna och händelserna i berättelsen. Och jag tror det beror på entusiasmen, framförallt till Hi-Fi, till familjen  och till vardagen, som framträder i berättandet.


Brumfällan
Författare: Andreas Svalander
Illustrationer: Emma Svalander
Förlag: Emmagjort
ISBN: 9789198477832
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Tack för recensionsexemplar från förlaget

Författare: Gunilla Larsdotter

Böcker älskade jag redan som liten och bara doften av en ny bok var en njutning som lovade äventyr. Biblioteket doftade bok på ett annat sätt, men likväl härligt. Jag vill bidra till att många barn får chansen till sina egna bokupplevelser. Jag är mamma till fyra, mormor till två och farmor till två (både flickor och pojkar) och tycker att det uppstår något mycket speciellt när man läser eller lyssnar på berättelser tillsammans. Var och en har sin upplevelse men det blir minnen som man har gemensamt, kanske hela livet. Själva berättandet intresserar mig; sådant som vilket språk som används eller vilka bilder, men också helheten med formgivningen samt hur och varför en bok kommit till

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *