Tänk om alla höll varandra i handen. Vad skulle det innebära? Hur skulle vi göra när vi åt? Går det att gömma sig? Vi skulle kunna hjälpa varandra om någon var i fara eller blev trött. Vi skulle behöva prata med varandra och ingen skulle kunna kriga. Det vore väl rätt spännande?
Tänk om alla bygger på ett fantasifullt experiment som jag tror kan fånga många barn. Testa själv på förskolan eller i familjen – hur blir det om alla håller varandra i händerna? Det är mycket som blir krångligt, som att äta, gå på toaletten eller plocka upp saker från golvet. Men det finns också många fördelar och det visar den här boken. När barnen blir trötta eller vill hoppa kan de hänga mellan vuxna armar, när det blåser är det ingen som blåser iväg. Tänk vad många spännande situationer och händelser det skulle kunna bli!
Att alla skulle hålla varandra i händerna kan låta som en skräck för den som gillar att eller behöver vara ensam ibland. Boken gör en dramaturgiskt snygg paus för dem. Däremot finns det något fint och välbehövligt i att det alltid är någon som saknar dig om du är borta, att någon väntar på dig om du behöver pausa en stund.
Illustrationerna visar en stor, härlig mångfald av människor. De visar att vi ser olika ut och att det är fint. Detaljrikedomen gör boken spännande för flera omläsningar och samtal. Tillsammans med texten spirar bilderna av kärlek till olikheter, likheter och en rättvisekamp för en vänligare värld. Det här är en fantastiskt fin bok som jag tror många skulle må bra av att läsa. Och så passar den såklart fantasifulla barn och de som förstått (eller behöver förstå) att världen mår bättre av kärlek än av hat.
Tänk om alla
Författare: Grethe Rottböll
Illustratör: Marcus-Gunnar Pettersson
Förlag: Rabén & Sjögren, 2019
ISBN: 9789129711844
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris