Hästen på Vinga

När mamma och Lovis rensar på vinden en dag hittar Lovis plötsligt en gammal ridjacka. I den ligger ett fotografi från en hästgård, Vinga, som tillhör hennes gammelmorbror Viktor. Varför har ingen berättat för henne att de haft en hästgård i släkten? Och när Lovis precis har fått veta det så släpps också bomben att gården ska säljas eftersom Viktor blivit för gammal och ska in på ålderdomshem. Lovis följer med mamma till gården när de ska hjälpa Viktor att packa inför flytten. På gården händer mystiska sker och Lovis känner att hon måste förhindra försäljningen till varje pris.

Hästen på Vinga är en hästbok med spökinslag. En kanske lite annorlunda kombination som dock fungerar riktigt fint. Malin Eriksson knyter samman realism och magi på ett bra sätt och ger Lovis precis den pushen hon behöver för att hon ska våga sig dit hon vill. Boken handlar också om vänskap; att behålla vänskap när man förändras eller gör misstag samt att finna nya vänner på oväntade sätt. Lovis är ingen perfekt person men hon är modig och vågar erkänna sina brister.

Jag som har läst hästböcker i omkring 35 år uppskattar de här moderna hästböckerna vilka egentligen snarare borde kategoriseras som barn- och ungdomsböcker som delvis utspelar sig i stallmiljö. De tar upp så många viktiga ämnen i barns och ungdomars liv. Vi får t.ex. möta Lovis bästa vän Mio som är icke binär. Tillsammans med Lovis kämpar vi när ingen verkar förstå henne och då avundsjukan slår sina klor i henne. Dessutom får vi en inblick i hur det kan vara att bli gammal och tvingas ta farväl av det man älskar eller att vara en person som mår dåligt för att livet inte blev som man tänkt sig.

Boken vänder sig till mellanstadieåldern men fungerar bra även för äldre läsare. Så läs gärna en s.k. hästbok, eller två, du kommer garanterat att känna igen dig och kunna relatera. Även om just du inte råkar veta vad en plastrongnål är. :)


Hästen på Vinga
Författare: Malin Eriksson
Förlag: Opal (2019)
ISBN: 9789172999787
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *