Ensamma hemma

Anna-Klara vill knappt gå tillbaka till skolan efter lovet när hennes bästa kompis Farida har flyttat. Men på Faridas plats sitter ett nytt barn. Herman kan jättemycket om insekter och andra små djur och en dag får Anna-Klara följa med honom hem. De ska göra pannkakor men snart blir det ganska rökigt i köket…

Författarparet Kajsa Gordan och Sofia Nordin har skrivit trilogin om Harry och Gunnar ihop. För någor år sedan kom Sonja och julen som jag verkligen kan rekommendera. Till Ensamma hemma har Matilda Salmén gjort illustrationerna. De är ganska enkla men innehåller ändå igenkännande detaljer och Salméns uttrycksfulla karaktärillustrationer som jag uppskattar.

Vi möter Anna-Klara som bor i en rätt bullrig familj, enligt henne själv. Hon bor med mamman, storebror, bonuspappa och bonuslillasyster. Herman är enda barnet till två föräldrar som verkar vara ganska upptagna med sina resejobb. Den andres hem och familjesituation blir en intressant krock för båda barnen. Vi följer två 8-årings vardag med fokus på Anna-Klaras funderingar och lättheten till både glädje och sorg. Det är lätt att ryckas med i boken, särskilt med de korta kapitlen och drivet i texten. Här finns både tänkvärda, spännande och helt vardagliga scener som vävs ihop med skickliga författarfingrar. Tillsammans med Salméns illustrationer blir det en riktigt bra kombination. Jag tror att berättelserna om Anna-Klara skulle passa bra i en serie och hoppas att det är planen.


Ensamma hemma
Författare: Kajsa Gordan och Sofia Nordin
Illustratör: Matilda Salmén
Förlag: Rabén & Sjögren, 2019
ISBN: 9789129717778
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *