Birger : det lilla Storsjöodjuret. Olika odjur

Birger - det lilla Storsjöodjuret. Olika odjurI mars förra året skrev jag om en annan Birgerbok, nämligen Birger – det lilla Storsjöodjuret simmar vart han vill. Nu är Birger tillbaka i en femte bok som heter Birger – det lilla Storsjöodjuret. Olika odjur. För er som inte är bekanta med Birger sedan tidigare kan jag berätta att han bor i Storsjön tillsammans med sin pappa; resten av familjen – mamma och lillasyster – bor i sjön Loch Ness i Skottland.

I den här berättelsen är det dags för alla sjöodjur från hela världen att ha ett möte hemma hos Birger och hans pappa. De kommer om natten, så ingen kan se dem. Men är det verkligen ingen som ser dem? Jo, kanske en farbror som är uppe och nattkissar, men vem skulle tro honom om han berättade?

Flera av sjöodjuren har sina barn med sig (Birgers mamma och syster kommer också) så Birger har många kompisar att leka med. Vännerna är från olika delar av världen, har olika färg och olika form – en salig blandning av en massa skoj och bus blir det. Birger tar med dem på en liten runda i sina kvarter, och de hamnar bland annat vid en badplats där människor plaskar omkring. Vad tror ni sjöodjuren gör då? Har du någonsin känt att det killar på benen eller fötterna när du badar i en sjö? Då kan det vara så att det är Birger och hans polare som är där nere i vattnet och kittlar dig!

Vad Birger och vännerna mer hittar på får du läsa själv i den här mysroliga boken. Storyn fångar mig inte riktigt på samma sätt som i den förra Birgerboken även om den här boken också är bra, jag hade velat ha mer av Birger – det är nog där skon klämmer! En söt (men lite för kort) bok med fina färgglada bilder att läsa tillsammans med barnen.

Olika odjur


Birger : det lilla Storsjöodjuret. Olika odjur
Författare: Sara Strömberg
Illustratör: Anders Nilsson
Förlag: Nestorville (2014)
ISBN: 9789163768286
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *