Djuren i skogen, Rut & Rocky Rådjur och Harry & Härta Hare

djuren i skogenSarah Sheppard är känd för sina fyndiga och fina faktaböcker om dinosaurier. Nu har hon även börjat utforska djuren i de svenska skogarna. Jag har läst hennes lite tjockare bok Djuren i skogen som behandlar alla djur i de svenska skogarna (inkl. mördarsniglar och fästingar) samt två specialinriktade böcker om rådjur och harar (det kommer även fler böcker i serien framöver). Vi börjar med Djuren i skogen.

Djuren i skogen är likt Allt om dinosaurier en faktaspäckad bok som inte går att läsa i ett svep (om man inte har väldigt gott om tid). Vi brukar välja några djur och läsa om dem.

Vi får lära oss att grävlingar och rävar ibland delar gryt när rävar flyttar in hos grävlingarna (men de håller sig i varsin ände) och att rävar gärna bajsar mitt på stigen för att sprida sin lukt. Och bajset luktar väldigt illa. Vi får även lära oss intressant fakta om älgar, myror, harar, ekorrar, skalbaggar och alla andra sorters djur som finns i de svenska skogarna.

skogen1

djureniskogen

 

rut-och-rocky-radjurRut & Rocky Rådjur är en spinoff-bok i serien och handlar specifikt om rådjur. Faktan är lite mer kortfattat per sida så att det ska gå att läsa boken i ett svep. Här finns många roliga pratbubblor och faktarutor. Boken är även full av sköna detaljer som att rådjuret Rut är poet och att rådjursungarna tränar rådjurs-parkour på en stenhäll.

Vi får även ta del av Rut och Rockys trädgårdsalmanacka med ritningar över när på året specifika tädgårdar i närheten innehåller mumsigast växtlighet att plocka för sig av.

parkour rocky

 

harry-och-harta-hareHarry & Härta-boken handlar om en harfamilj och här blandas skämt om hararnas snabba fortplantningsförmåga med fakta om att man inte ska röra ”övergivna harungar” eftersom harmamman kommer tillbaka till de gömda ungarna samma tid varje dag.

Något jag inte visste var att harar smälter sin mat två gånger genom att de först äter upp den gröna slemmig gröten till avföring för att efter nästa matsmältning bajsa ut torra harpluttar. Vi får även lära oss mer om hur de skuttar och rör sig för att undkomma fiender.

Båda böckerna innehåller fakta om djurens släktingar, vad de äter, var de bor, hur ungarna uppfostras samt grundfakta i en faktaruta längst bak.

Ett kul koncept som Sarah Sheppard fört in i skogsdjursböckerna är roliga serier med fakta. Dessa älskar mina barn. Böckerna är fullproppade med humor och referenser på både barns och vuxnas nivå, vilket gör den rolig för alla åldrar. Jag skrattar högt åt alla skämt om att rådjuren äter upp växtligheten i trädgårdar och att harar kan stänga ute sambons tjat genom att hålla ihop öronen mot varandra så att de inget hör.

harryochhärta

En mycket underhållande grej med att läsa Sarah Sheppards böcker är att göra roliga röster åt alla djur som pratar i pratbubblor. Mina älgar pratar norrländska och alla små djur har olika pipiga röster. Jag gillar verkligen när barnböcker är roliga och givande även för den vuxne som läser. Dessutom är det en stor bonus att även jag som vuxen lär mig nya saker om djuren i skogen.

Kort sagt så älskar jag skogsdjursböckerna. De platsar fint bland Barnboksprats favoriter. Jag ser mycket fram emot kommande böcker på temat.


Djuren i skogen
Författare & illustratör: Sarah Sheppard
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
Antal sidor: 40
ISBN: 9789129691092
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Rut och Rocky Rådjur
Författare & illustratör: Sarah Sheppard
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
Antal sidor: 24
ISBN: 9789129691115
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Smakprov

Harry och Härta Hare
Författare & illustratör: Sarah Sheppard
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
Antal sidor: 24
ISBN: 9789129691108
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *