Gustava & Tex och den heliga cirkusstrutsen

Strutsen Gustava och haren Tex är de allra bästa vänner och bor i en djurpark. En dag kommer en cirkus och slår upp sitt tält på ängen bredvid djurparken. Med cirkusen följer en annan struts, Don Alonso, som får höra talas om talesättet Carpe Diem och då bestämmer sig för att lämna cirkusen och bege sig till en grotta för att meditera hela dagarna. Det är på grund av detta som Gustava plötsligt säljs från djurparken för att bli den nya cirkusstrutsen. Gustava är en ganska självsäker och aningen kaxig struts så hon blir snart ovän med både elefanter och lejon på cirkusen, Synd bara att ett av hennes jobb är att vara lejontämjare och lejonen vill inget hellre än att äta upp henne. Tex är fast besluten att hjälpa sin vän och han rymmer från djurparken för att göra vad som står i hans makt.

Egentligen gillar jag inte när företeelsen djur på cirkus skildras på detta sätt där djuren verkar tämligen nöjda med att befinna sig på sin cirkus och det är inget fel med det. Om jag nu bortser från det och istället koncentrerar mig på själva berättelsens budskap så är det en fin historia om vänskap och om hur den lille ensam kan uträtta stordåd om bara viljan finns. De barn jag läst boken för uppskattar humorn och spänningen men de delar som kretsar kring Don Alonso och hans Carpe Diem vänder sig lite mer till den vuxne läsaren. Sarah Sheppards illustrationer är som alltid färgstarka och genomhärliga. Gustava & Tex och den heliga cirkusstrutsen är den andra boken om Gustava & Tex. Tidigare utgivet finns också Gustava & Tex går till kungen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gustava & Tex och den heliga cirkusstrutsen
Författare: Martin Widmark & Lana Brunell
Illustratör: Sarah Sheppard
Förlag: Rabén & Sjögren (2013)
ISBN: 9789129684995
Antal sidor: 67
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *