Kanske är det allt du behöver veta

bokCadence Sinclair Eastman kommer från en välbärgad familj. Hon är sjutton år gammal och lider av sviterna från en posttraumatisk händelse som drabbade henne vid den femtonde sommaren. Något hon inte minns men som ger henne fruktansvärda migränattacker.

Cadence är uppvuxen som ensambarn men är också första barnbarn och arvtagare till sin älskade morfars förmögenhet. Varje sommar tillbringar hon sommaren på hans privatägda ö tillsammans med sina mostrar och kusiner. Morfadern styr med överlägsenhet medan alla försöker ställa sig in hos honom. Hans döttrar har en pågående maktkamp mellan sig där de gärna involverar sina tonårsbarn. De har fått allt genom livet, som bra utbildning, bra kontakter men lyckas ändå inte försörja sig själva. Där finns också Gat, pojken som är styvson åt Cadence ena moster, och därför inte blodsband eller bär familjens Sinclairs aura av välstånd, utseende och beteende. Cadance faller för Gat. För henne är han ren och oskuldsfull kärlek. För morfar är han för mörk, för annorlunda och fel.

Sinclair är ett släkte som håller hårt på status, att hålla huvudet högt och inte prata om det obehagliga och opassande. Ändå dricks det en hel del hos mostrarna under sommarloven, och bråken om att vinna deras pappas gunst sliter på familjerna. Cadance pappa lämnar slutligen familjen för att han inte känner att han passar in. Hon beskriver det såhär;

Sedan tog han fram en pistol och sköt mig i bröstet. Jag stod på gräsmattan och jag föll. Kulan slet upp ett stort hål och mitt hjärta rullade ur bröstkorgen och ner i en blomsterrabatt. Blodet strömmade takfast ur det öppna såret,

Och sedan ur mina ögon,

mina öron,

min mun.

Det smakade salt och nederlag. Den stora röda skammen i att vara oälskad spred sig över gräsmattan framför huset, över stenarna på gångvägen, över trappan till verandan. Mitt hjärta sprattlade bland pionerna som en laxöring på land.

Mamma tappade tålamodet. Hon sa att jag skulle skärpa mig.

Var normal nu, sa hon. Med en gång, sa hon.

För det är du. För det kan du vara.

Så sker något under den femtonde sommaren och två år senare kommer minnena ikapp Cadance, hon måste möta sanningen om vad som egentligen skedde. Det här är en tung bok men ändå så ljus och lätt. Språket är luftigt och lättsamt även om innebörden är djup och smärtsam. Gestaltningen känns ytlig till en början men gräver sig allt djupare in. Det finns en sinnlig och gåtfull ton som först störde mig, jag fann boken svår att komma in i, men halvvägs vänder det. Författaren lyckas verkligen nästla in mig som läsare. Jag berörs av Cadince minnesförlust, av de djupa hemligheter som ligger och pyr bakom den välputsade ytan. Man vill bara veta vad det är som hänt som hon har lyckas förtränga så hårt.

En omtumlande bok som jag kommer att bära med mig länge.


Kanske är det allt du behöver veta
Författare: E. Lockhart
Översättare: Carina Jansson
Bokförlag: Lavender Lit
Antal sidor: 258
Utg.datum: 2014-10-06
ISBN: 9789187879012 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *