Saras bästa 2013

2013 har varit ett riktigt bra bokår och jag har hunnit läsa en hel del. Här kommer mina favoriter.

best

Årets pekböcker

 

Vad har lilla handen och lilla foten gjort idag? Stor igenkänning bland de yngsta barnen och fina illustrationer av Emma Adbåge.

 

Årets småbarnsbok

Kan jag med

Lillebror kan göra precis vad storasyster kan, men det finns faktiskt en sak som storasyster inte kan göra. Perfekt ingång för tvååringar till Pija Lindenbaums värld av böcker.

 

Årets bilderböcker

Treo, Enis & en till

Treo och Enis lever ett ganska förutsägbart liv, men en dag händer något spännande när en zebra kommer ut genom garderoben. En mysig, vardagsnära berättelse med vackra akvareller av Maria Nilsson Thore.

Hugo – elak, blodtörstig och jättefarlig?

I härlig retrostil illustreras den gulliga berättelsen om krokodilen Hugo som alla är jätterädda för. Men Hugo, han vill bara ha en vän att bjuda på tårtkalas. Hur ska han gå tillväga för att övertyga de andra djuren i skogen?

 

Årets kombinerade media

Barnkammarboken – sånger för hela kroppen

Min tvååring kommer ofta med denna bok och vill ha sång- och rytmikstund. Vi trallar, gör rörelser och tittar på bilderna. Den medföljande DVDn med inspelade sånger med rörelser gick varm tills den gick sönder. En riktigt bra barnkammarbok/sångbok för barn i alla åldrar (och deras föräldrar).

 

Årets faktabok

Om pyttesmå partiklar

Partikelfysik för 6-åringar på ett lättförståeligt sätt, det säger väl egentligen allt. En måstebok för alla vetenskapstörstande barn (och deras föräldrar).

 

Årets finaste illustrationer

Familjen sömnlösing

Jag har många favoritillustratörer i Stina Wirsén, Maria Nilsson Thore, Emma och Lisen Adbåge m fl, men Familjen Sömnlösing sticker verkligen ut i årets bokskörd med sina fantastiska suggestiva illustrationer.

 

Årets ungdomsbok

vimåsteslutases
Vi måste sluta ses på det här sättet

Den enda ungdomsbok jag läst i år gjorde mig inte besviken. Vi måste sluta ses på det här sättet handlar om när 18-åriga Hanna som snart ska ta studenten och flytta till Paris träffar Jens som är en nyseparerad 24-åring och pappa till en tvååring. Vartannat kapitel handlar om Hanna och vartannat om Jens och jag gillar att historien är verklighetstrogen och realistisk.

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

En kommentar till “Saras bästa 2013”

  1. Jaa! Hugo och Barnkammarboken, självklart! Ramsböcker i all ära, men sistnämnda är fantastisk. Fler pekböcker bl a Hellsing otroligt fina med. Här listar jag några favoriter: joakimdesign.com/kreativituren/arets-basta-bocker-2013/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *