Tom och den blå fågeln

tom-och-den-bla-fagelnTom är nyinflyttad till Stockholm och han avskyr det. På gården hade de både djur, natur och fina trädkojor men här i stan finns mest nedkissade väggar, stress och trängsel. Tom längtar hem och önskar att han vore lite mer som alla andra. När Tom en dag sitter med pappa på tunnelbanan upptäcker han plötsligt en liten gubbe, som en slags tomte, men ingen annan verkar se den. Undan för undan nystas en hel värld upp för Tom, en värld fylld med alla möjliga varelser men dold för alla människor, alla utom Tom. Snart befinner sig han mitt i ett farligt äventyr där magi används och Tom blir en viktig del av det hela.

Tom och den Blå fågeln är helt enkelt urban fantasy för barn. Personligen gillar jag denna genre skarpt och denna bok är inget undantag. Den är välskriven och spännande och högst lämplig att sätta i händerna på de flesta unga läsare som nått bokslukaråldern då den är hyfsat lång och nog kräver en viss läsvana. Kapitlen är också ganska långa men de är i sin tur tydligt styckesindelade så det går bra att pausa på många ställen. Det är många karaktärer i boken men de är tydligt beskrivna och jag tycker att det är ett bra flyt i historien vilken är både mörk och rolig. Det här är Nissinens debut och hon planerar redan fler böcker om Tom och hans vänner.


Titel: Tom och den blå fågeln
Författare: Susanna Nissinen
Illustratör: Katarina Strömgård
Förlag: Bonnier Carlsen (2013)
ISBN:  9789163873812
Antal sidor: 272
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *