Elefantförarens hemlighet

elefantförarens hemlighetJag har tidigare läst en bok ur Klarabelladeckarna och det är Snögubbens hemlighet som recenserats här på Barnboksprat. Andra boken heter Droppstensgrottans hemlighet och alla böckerna finns att köpa direkt från bokförlaget Idus hemsida.

I den tredje boken, Elefantförarens hemlighet, får Klara följa med bästa kompisen Bella och hennes föräldrar till Thailand. Flickorna åker på elefantutflykt och köper fina bästishalsband men det visar sig att halsbanden är tillverkade på ett avskyvärt sätt. Snart dras de in i ett farligt äventyr.

Jag har aldrig varit i Thailand, och kan inte säga emot vad som är sant eller inte, men författaren Åsa Öhnells beskrivningar av landet och hur det är att vara turist där känns väldigt trovärdigt. Speciellt avsnittet där man får veta hur det känns att rida på en elefant. Bella är den modiga, som alltid drar in dem på äventyr medan Klara är den mer försiktiga, men absolut den som observerar och ser fler detaljer än sin kompis.

Ibland tycker jag författaren förtydligar lite väl mycket. Hon upprepar eller berättar saker, som läsaren säkert redan har förstått. Men annars är det lättläst och underhållande. Jag tycker om den trivsamma tonen och känner igen den från första boken. Åsa Öhnell har en känsla för miljöbeskrivande och att gå från idyll till tempohandling. Slutet är lagom otäckt och mycket spännande. Dessutom har boken ett stort engagemang kring att stoppa olaglig jakt och handel, vilket är tankeväckande och intressant. Flickorna är på semester men vilar inte från att agera. Världens problem berör oss alla.

En spännande deckare för barn och ungdomar med ett viktigt ämne!


Elefantförarens hemlighet
Författare: Åsa Öhnell
Bokförlag: Idus
Antal sidor: 172
Utgiven: 201311
ISBN: 9789175770192 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

2 reaktioner till “Elefantförarens hemlighet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *