Malins bästa 2013

bestÅr 2013 bjöd för min del på ett relativt litet urval barn- och ungdomslitteratur, men det jag har valt ut här är riktigt bra i både text och bild och sådana böcker får gärna en egen plats i bokhyllan. 

Årets annorlunda kärlekssaga

prinsen och pojken

Prinsen och Pojken
Äntligen skrivs sagor där alla får finnas på lika villkor.
Kärlek mellan pojkar, precis som det kan vara på riktigt.

Årets bok om att odla fint och lätt

odla med tuva

Odla med Tuva
Enkelt, personligt och vackert. Och jag vill odla.

Årets bok om att se våra fåglar

se faglar

Se fåglar
En fantastiskt fin bok på alla vis som otvivelaktigt höjer fågelintresset ett snäpp.

Årets böcker om att upptäcka allt smått

 kann igen 25 myror och andra smakrypkann igen 25 strandfynd

Känn igen 25 myror/småkryp/strandfynd
Exakta bilder på kryp och detaljer. Kort men inspirerande text.

Årets böcker med kända bildskapare

elsa beskow bildskatt

Elsa Beskow: bildskatt

Jan Loof Bildbok

Jan Lööf Bildbok
Våra två mest kända konstnärliga bokskapare får sina kända och delvis mer okända bilder att lysa en stund till.

Årets bok om att värna det vilda

vargar vargar vargar 

Vargar vargar vargar
Tredje och avslutande delen om två systrar som väljer en egen väg att gå.

Årets bakbok för alla som måste tänka till

smilla bakar glutenfritt

Smilla bakar glutenfritt
Personligt tilltal och läckert visuellt om att baka på ett annat sätt.

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *