Med familjen i London

Med familjen i LondonTill utseende och layout påminner Med familjen i London väldigt mycket om en traditionell guidebok, men den har som namnet avslöjar speciellt lämplig information till barnfamiljer.

Guiden börjar med ett uppslag där det beskrivs hur man hittar i den.Den första delen i boken är en presentation av London där man bland annat kan läsa om hur man reser dit, hur man tar sig runt, ceremonier, historia, praktisk information, mat, nöjen, shopping, övernattning, sport, teater och shower med mera.

Sedan följer fem kapitel där man kan läsa om stadsdelar och ett urval av höjdpunkterna bland sevärdheterna. Sedan följer ”Det bästa” som innehåller fakta, kartor och information om en mängd sevärdheter i de aktuella stadsdelarna.

I guiden finns också information om vad som finns att se utanför centrala London och förslag på dagsutflykter (jag hade ingen aning om att det finns ett Legoland utanför London – visste du det?).

En fenomenalt bra ruta som finns nästan överallt heter ”Inför besöket”. Här hittar man sån information man som förälder uppskattar särskilt mycket:

 • transport – hur tar man sig till sevärdheten/platsen
 • öppettider (och sista insläppstid)
 • pris – vad kostar det för barn resp. vuxen, även tips ifall man kan förboka på nätet och/eller leta rabattkuponger
 • spara tid – om det går att förboka, om det finns speciella snabbingångar, när man bör vara på plats för att undvika köer
 • guidade turer – om det finns guidade turer, ljudguider och/eller speciella barnturer eller familjevisningar
 • lämplig ålder – från vilken ålder är sevärdheten/aktiviteten lämplig
 • närmaste toalett, apotek, lekplats, mataffär
 • aktiviteter – om det finns särskilda saker för barn att göra
 • tidsåtgång – hur lång tid tar ett besök ungefär
 • rullstolsanpassat – och därmed kanske också barnvagnsvänligt tänker jag
 • mat och dryck – vilka serveringar och restauranger finns i närheten och om de har barnmeny och vilka man snabbt kan få mat i magen på

Det finns också rubriker i boken såsom ”Om det regnar” och ”Spring i benen” där man får tips om vad man kan göra om det öser ner samt var man tar vägen om ens ungar behöver röra på sig efter att ha varit inomhus ett tag och fått myror i brallan. I guiden finns också en mängd ”Bara för barn”-rutor där barnen kan läsa om lite extra intressanta fakta, lekar, saker de kan upptäcka om de letar riktigt noga och frågor de kan fråga vuxna (som kanske oftast inte har riktig koll och svarar fel så barnet kan få glänsa med svaret!). Visste du t.ex. att Sherlock Holmes inte alls bar en skotskrutig öronlappsmössa i böckerna? Han bar tydligen cylinderhatt!

Eftersom jag har tänkt åka till London i sommar med min son (som fyller 8 år i juni) letade jag särskilt efter guldkorn som skulle kunna intressera honom lite extra. Här är några av favorittipsen jag hittade i Med familjen i London:

Jag kan varmt rekommendera den här guideboken som jag tycker innehåller precis sån extra information jag som förälder behöver och sätter värde på! Förutom Londonguiden finns det också familjeguider för Rom, Paris och New York hos Reseförlaget.

 

 

 


Med familjen i London
Serie: Första Klass Familjeguider
Förlag: Reseförlaget
Antal sidor: 288
ISBN: 9789174252590
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Med familjen i London”

 1. Åh, den här missade jag förut. Jag planerar en ev. resa nästa sommar (2015) där Warner Bros Studio skulle vara det primära målet… :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *