Kickboxaren

Eremias bor med sin mamma och två småsyskon i en förort till Stockholm. Han har just börjat första året på gymnasiet och är en kille som har lätt för att lära så skolan är inte ett problem, däremot gör sig bristen på pengar påmind rätt ofta i familjen. Pappan i familjen är borta sedan många år, han dog i kriget i Eritrea. Eremias ensamstående mamma har genom att jobba extra lyckats köpa en ny mobil till honom, för hon förstår att det är viktigt för honom.

Tyvärr får inte Eremias vara glad särskilt länge över sin nya telefon, för han blir ganska snart rånad av den. Killen som rånar honom har namnet ’Robin’ tatuerat på knogarna, men Eremias låter honom inte ta den utan protest. Han hänger sig fast i killens ben men blir sparkad och slagen. Riktigt otäckt är det. Det här Eremias och Robins första möte, men inte det sista.

Eremias vill lära sig att försvara sig mot sparkar och slag, han vill också lära sig slåss. Han vill hämnas. Han blir tipsad om en kickboxningsklubb, men det är ju så att det man lär sig där, det får man inte använda ute på gatan. Eremias får ändå börja lära sig hur man undviker slag och sparkar på bästa sätt, och de visar sig att han blir riktigt duktig på det. Men kommer han att använda sina kunskaper på rätt sätt? Eller kommer hämndbegäret att ta överhanden?

Jag gillade boken, som jag tror kan bli en sån där bok som vandrar runt mellan eleverna på skolan där jag jobbar. Man känner med Eremias, och vill att det ska gå bra för honom. Boken slutar inte alls som jag hade tänkt mig så först blev jag lite besviken på det, men sen kom jag på att det var nog ett bra slut om man tänker sig att det ska öppna upp för en fortsättning.

squoosh.se (en sida för ungdomar som gillar att skriva) kan man vinna boken genom att skriva en fortsättning på en textbit som publicerats där, tävlingen pågår till den 29/4.


Kickboxaren
Författare: Maria Björn & Niklas Krog
Förlag: LL-förlaget
Antal sidor:
ISBN: 9789170534263
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Kickboxaren”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *