Drömmen som brast

Drömmen som brastPå Nypon förlags hemsida beskrivs Tove, huvudpersonen i Drömmen som brast, så här:

Tove är något av en Lisbeth Salander i Stieg Larssons Millennium-serien. Hon är stark, orädd och oerhört duktig på datorer. Hon drivs av en egen inre kraft som imponerar både på hennes kompisar och på vuxna i hennes omgivning.

Drömmen som brast är den tredje boken i serien ”Hämndens labyrint”. I centrum för handlingen i böckerna står tonåringarna Tove och Nick. Livet har varit tufft mot Tove; hon har blivit överfallen av tre killar och detta har gjort att hon förändrats. Hon vill hämnas på dem en efter en. I den här boken är det någon som vill henne illa igen, någon planterar hasch i hennes skolväska och tipsar polisen om det.

Tove tar lagen i egna händer för att få reda på vem som gjort det här, och vilka det är som säljer hasch i staden. Hon råkar riktigt illa ut, så illa att hennes liv står på spel! Som tur är har hon en klok vän i Nick…

Det är en kort men instensiv och spännande berättelse. Jag läser med hjärtat i halsgropen en stund för det här är en story som griper tag i mig. Kanske för att jag har elever i samma ålder som huvudkaraktärerna. Jag funderar på att testa boken som högläsning för mina åttor. För lärare som vill arbeta med den här boken finns arbetsmaterial och uppgifter på Nypon förlags sida, klicka här för att komma dit. Där finns också information om de två första böckerna i serien; Tjejen som ville hämnas och Mannen som väckte drömmar.

Något som jag däremot inte riktigt gillar är titeln på boken och inte heller boksomslaget, tycker inte att vare sig den ena eller det andra stämmer så särskilt bra med innehållet. Jag skulle vilja se en tuff, självständig tjej – Tove – på omslaget istället.


Drömmen som brast
Författare: Jörn Jensen
Förlag: Nypon förlag
Antal sidor: 80
ISBN: 9789187221736
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *