Konstiga djur

Nu har jag läst alla Augustnominerade böcker i kategorin Barn och ungdom 2011! En av dem var alltså Konstiga djur skriven av Lotta Olsson och illustrerad av Maria Nilsson Thore.

Boken handlar om kompisarna jättemyrsloken och hasselmusen som utlyser en tävling för att ta reda på vilket som är det konstigaste djuret. Vinnaren ska få mumsig kaka. Tävlingsbidragen strömmar in i form av brev där djuren själva beskriver varför de är konstiga. Det är en rolig och charmig bok som ger många intressanta djurfakta på köpet.

I texten läggs stor vikt vid att visa djurens personlighet och sätt att tala genom särskilda ord och en hel del utsvävningar. Musen säger till exempel ”i synnerhet” så många gånger att det får en komisk effekt. Tonen är uppåt och man har nära till smilbandsexercis hela tiden under läsningen. Ett roligt inslag är när musen berättar för jättemyrsloken att det är ute att skicka vanliga brev, för nu är det nätet som gäller. Det visar sig handla om ett spindelnät, men det har en hel del gemensamt med internet.

Jättemyrsloken tävlar med sin konstiga näsa

Boken är rikt illustrerad med Maria Nilsson Thores härliga bilder och mönster som verkligen sätter guldkant på berättelsen.

Är måhända näbbdjuret konstigast?

Sist i boken får vi veta att en ny bok om jättemyrsloken och hasselmusen är på g. Den heter En annan resa.


Konstiga djur
Författare: Lotta Olsson
Illustratör: Maria Nilsson Thore
Förlag: Bonnier Carlsen (2011)
Antal sidor: 96
Rekommenderad ålder: 6-9 år
ISBN: 9789163868801
Provläs: hos provlas.se
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

3 reaktioner till “Konstiga djur”

  1. Hej!
    Kände att jag ville läsa denna bok högt för två av mina barn. De är lite för stora, 9 och 11, men boken uppskattades gott och bjöd på många skratt. Skulle tro att den uppskattas ännu bättre av barn mellan 6 och 8.

  2. Jag läste den högt för min sexåring, men… jag vet inte! Den var kul och trevlig och lite tokig, men alla de där breven och alla språkliga vändningar, det blev lite mycket tycker jag. Dottern lyssnade, men skrattade inte högt precis. Det är roligt med böcker som sticker ut, och budskapet, att alla är konstiga på ett eller annat sätt, är ju bra. Och fina illustrationer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *