Kalle med klänning

Kalle är en kille som inte är som vilken kille som helst, men som man skulle önska att alla killar kunde och tordes vara om de ville! Kalle bor tillsammans med sin mamma Katja och pappa SvenOlof i stadens centrum. När det blir sommarlov och föräldrarna måste arbeta tycker Kalle att det blir ensamt. Som tur är får han åka till sina kusiner Gloster och Granat vars föräldrar driver ett vandrarhem vid en hamn.

Just den här sommaren är varmare än vanligt, och Kalle blir så avundsjuk på kusinerna som springer omkring och leker i fina svara sommarklänningar! Han vill också ha klänning! Som tur är har Gloster och Granat en hel hög urväxta klänningar så Kalle får välja precis vilken han vill, och väljer en vacker rosa klänning med silverprickar, och prickarna är självlysande i mörker – kan det bli bättre?! Hela sommaren har Kalle klänningen på sig, ja han vägrar faktiskt ha något annat på sig! När han kommer hem säger föräldrarna att han inte kan gå klädd i klänning hela tiden men det tycker Kalle att han visst kan! Klänningen blir ju lortig ibland…det löser Kalle så att han helt enkelt badar med klänningen på och efteråt blåser han den torr med hårfönen! Smart kille!

När hösten kommer ska Kalle börja i förskoleklass, och självklart ska han ha sin klänning på sig då. Det som händer är väntat; de andra barnen skrattar åt honom och frågar om han har blivit tjej över sommaren. ”Tänk för att jag inte har det. Jag gillar att ha klänning på mig” svarar Kalle nöjt! När de ska spela fotboll på gympan får Kalle först inte vara med eftersom han vägrar byta om, men det saknas en spelare så han får vara med i alla fall. Alla i laget är besvikna för de vet hur dålig Kalle är på fotboll, men då händer något mycket oväntat, exakt vad avslöjar jag inte men det är något som gör att resten av killarna i laget också vill ha klänning!

Pojkarnas föräldrar är väldigt upprörda och kallar till föräldramöte där de ber Kalles föräldrar se till att han slutar med det där klänningstramset. Som tur är har Kalle väldigt bra föräldrar, och deras svar till de andra mammorna och papporna blir att ”För Kalle är det normalt att ha klänning, alltså är han normal”.

Senare i boken får vi också se hur Kalles morfar blir intresserad av det där med klänning, ska han våga prova?!

En härlig bok med många bra frågor att diskutera med både barn och vuxna. Illustrationerna är otroligt fina och färgrika och man blir jätteglad bara av att titta på dem!


Kalle med klänning
Författare: Anette Skåhlberg
Illustratör: Katarina Dahlquist
Förlag: Sagolikt bokförlag
Antal sidor: 40
ISBN: 9789197668101
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

8 reaktioner till “Kalle med klänning”

  1. Är det inte märkligt att klänning är ett så fantastiskt könsbestämt plagg i vår kultur? Även jag, som ser mig själv som förhållandevis modern och fördomsfri, tycker att det nog skulle kännas lite konstigt att skicka iväg en pojke i klänning till dagis/skola…

  2. Ja det är rätt märkligt. Och det verkar ju vara ett rätt skönt plagg, men jag känner mig nog inte heller riktigt mogen att utmana den normen.

    Tänkte även på det när jag letade present åt liten kille på PoP. Efter att bara handlat åt två tjejer tidigare inser man att utbudet mer än halverades för killar.

    En fantastisk film på samma tema är Mitt liv i rosa. Det är en fransk/belgisk film. både rolig, fin och väldigt sorglig. Rekommenderas starkt.

  3. Och ändå är det rätt vanligt i andra kulturer med kjol/klänning på män. T ex bastkjolar, kiltar, buddist-munkdräkter, långa vita dräkter i ökenländer, saris och liknande i Indien. Letade efter en sida med mängder av bilder på kjolar/klänningar på män i andra kulturer men kunde inte hitta den tyvärr.

  4. Jag hade faktiskt en killkompis som bar kjol ibland. Det var dock en ”cool killkjol”. Men såna ser man ju aldrig i de vanliga butikerna då de tillhör subkulturer. Se t.ex. killkjolar hos Odium Clothing. Hittade även verktygskjol med mera hos Utilikilts, som har lite mer neutrala manskjolar (fast i USA).

    Tittar man på vilken plaggtyp som helst så skiljer ju sig såväl färg och mönster som storlek/proportioner och rörelsevidd oftast mellan dam- och herravdelning och när de kvinnliga kännetecknen appliceras på alla klänningar bär det förstås mer emot än om det finns mansvarianter.

  5. Min yngsta son har haft klänning på sig en del. Ofta är ju klänningar (och andra ”tjejkläder”) lite roligare, med glitter, paljetter och sådant som barn brukar tycka är väldigt vackert.

    Men det är ju verkligen inte problemfritt att komma till förskolan i klänning. De har haft en hel del möten kring kläder, färger och genus rent allmänt på hans avdelning. Som tur är har han riktigt bra pedagoger :) Det räcker ju inte att bara prata om att alla får ha vilka kläder de vill, man måste ju visa det också och till exempel inte göra så stor grej (varken positivt eller negativt) av att en kille kommer i klänning till exempel.

    Förövrigt är det mycket snyggt när män har kjol ;)

  6. Skönt att det finns bra pedagoger! På min dotters förskola klär i alla fall barnen ut sig i klänningar, pojkar såväl som flickor. Men jag har aldrig sett någon pojke som ”seriöst” haft klänning på sig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *