Blött, sött och salt

Under de senaste månaderna har vi haft ett projektarbete kring vatten på förskolan som jag arbetar på. Det är spännande med vatten, har vi kommit fram till, eftersom det är så mycket som ryms inom detta område, vilket beror på att vatten är källan till livet på jorden.  Som ett faktaunderlag har jag använt mig av boken Blött, sött och salt – Allt om vatten. Detta är en faktabok som egentligen passar bättre för lite äldre barn än 3-4åringarna på min avdelning. Men jag har använt mig av bilderna och gjort om informationen för att passa målgruppen. Jag upplever boken som en klassisk skolbok, med mycket information och främst pedagogiska bilder. Men så lär oss boken också mycket om vatten och därmed även mycket om livet i sig. Visste du till exempel att det inte är vattenånga som ryker när vi kokar vatten, utan vatten som bildats då ångan möter kalla luften? Eller att vi har 10 000 mil blodkärl i kroppen?

Vi får en grundlig genomgång av vattnets kretslopp och detta är även temat i det spel som finns att köpa till boken: Vattenvandringen. Vattnets kretslopp levandegörs på ett roligt sätt där man själv är en liten vattendroppe som vandrar runt i olika system i klassiskt tärningsspel manér. Precis som med boken behöver faktatexterna till spelet modifieras då man spelar med yngre barn. Men det är engagerande och färgrika bilder i såväl boken som spelet och dessa bilder lyfter många frågor i sig. Ett stort plus är alla de experiment som finns beskrivna i boken. De flesta av dem passar att utföra med förskolebarn.

En del av vattenvandringen

Boken har även ett miljö- och solidaritetsperspektiv där vår miljöpåverkan samt rättvisefrågor kring vattentillgång lyfts. Dessa områden är lite svårare att ta upp med yngre barn, som jag upplever det, särskilt så dessa delar i boken inte är så rikt illustrerade.

 

Som avslutning skulle jag vilja bjuda på en sång, som jag gjorde låttext till under vårt vattenprojekt:

Lilla droppen Plopp

Melodi: Hemma på vår gård / Lilla hästen Plopp

Lilla droppen Plopp,
den droppar utan stopp. (droppa med fingrarna)
I molnet upp, från molnet ner. (vifta med armarna från golvet och sedan uppåt)
Tills det inte regnar mer.
Till pölen rann den då (”rinn” med händerna)
och doppade sin tå. (”doppa” tån)
Nu är denna visan slut,
men vattnet tar aldrig slut!

Innan sången kom upp hittade jag på en saga, om vattnets kretslopp och vattendroppen Plopp, tillsammans med barnen. Vi har även skapat egna Ploppar med flirtkulor och pompombollar etc.


Blött, sött och salt – Allt om vatten
Författare: Kristin Dahl
Illustratör: Malin Hardestam
Förlag: Alvina förlag
Antal sidor: 82
ISBN: 9789186391027
Köp: Boken / Spelet

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *