Vad andra inte ser

”De Hjärndöda var läskiga. När var det de hade börjat dyka upp? För tjugo år sedan? Vissa påstod att det var den naturliga utvecklingen. Några ungdomar blev alldeles för smarta och det gick inte att få stopp på dem […] De ungdomar som kunde läsa tankar behövde kontrolleras”.

På Lauras skola finns ett gäng elever som har fått implantat inopererade i hjärnan på grund av att de kunnat läsa tankar. De är hatade av alla vanliga elever och får gå i stödklass på grund av att de missar mycket i skolan då de ofta har ont i huvudet p.g.a. implantaten de har. Laura vet nog inte riktigt vad hon själv ska tycka, det lättaste är att tycka som kompisarna för då får man fortsätta vara med i gänget och vara populär. Bland de Hjärndöda finns dock en kille som intresserar Laura; om han inte hade varit Hjärndöd hade hon tyckt att han var riktigt snygg, men att tycka det nu går ju bara inte för sig. Och det går rykten om att han nästan dödat en människa…

Lauras pappa är ensamstående med två tonårsdöttrar, ingen lätt match för någon förälder. Att Laura dessutom har ett väldigt besvärligt humör förbättrar inte saken. Hon har ett ständigt surr i öronen – tinnitus säger hennes syster Melinda – men snart börjar Laura förstå att det är något helt annat. När hon blir kallad till rektorn och anklagad för att ha fuskat på ett prov drar cirkusen igång och Lauras pappa får ett brev: ”Enligt utbildningsdepartementets mätskala för tankeläsning finns det anledning att inleda en undersökning…” NEJ! Det får inte vara sant! Snart vet hela skolan att Laura ska DNA-testas, och det dröjer inte länge innan hon blir utfryst av sina kompisar.

Efter en tid får Laura resultatet, det visar att mardrömmen faktiskt är sann – hon är en av de tankeläsande och måste få ett implantat inopererat i hjärnan. Hennes pappa är totalt emot detta och försöker fördröja processen. Då tar den Liam kontakt med Laura; han vill hjälpa henne! Han har kontakter som gör att de kan fly till andra sidan gränsen, bort från myndigheterna och operationen. Men vill Laura? Det innebär att hon måste lämna sin familj! Vågar hon? Hur är det med ryktet som säger att Liam nästan dödat något?

En dag när Laura som vanligt är hemma hör hon att de kommer för att hämta henne, då får hon panik och bestämmer sig för att fly. Melinda hjälper henne och Liam möter upp för att hjälpa henne över gränsen…men de stöter på hinder och Laura får veta något som hon borde ha fått veta för länge sedan…

En ovanligt bra lättläst bok där översättningen från engelskan funkar riktigt bra. Jag har varit ganska skeptisk mot många av de lättlästa böckerna som översatts från engelska till svenska så det var en positiv överraskning faktiskt. Storyn är också den bra och spännande. Ännu en bok att ta med till eleverna när jag återvänder till skolans värld i höst efter att ha varit föräldraledig sedan april 2010!


Vad andra inte ser
Författare: Gillian Philip
Förlag: Hegas
Antal sidor: 82
ISBN: 9789185877515
Köp: jämför priser

 

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Vad andra inte ser”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *