Inte klia, Adam!

En alldeles kliande, nej förlåt – rykande färsk bok från Vivlio förlag är boken Inte klia, Adam! Den är lite speciell på så sätt att den är tvåspråkig och finns på svenska i kombination med bosniska/polska/somaliska/spanska. Mitt exemplar var på svenska och polska, polska är ett språk jag inte alls känner till. Texten på svenska och polska står parallellt på varje sida.

Boken handlar om Adam och hans pappa som oväntat får stanna hemma från förskolan och jobbet när det dyker upp röda prickar på Adams mage; han har fått vattkoppor! Till att börja med finns där fem kliande prickar, men de blir snabbt fler och de kliar! Adams pappa uppmanar honom att inte klia på kopporna, och efter en stund somnar Adam och klådan vilar också en stund. När Adam vaknar igen är han alldeles full med prickar. Hela tiden tjatar pappa om att han inte får klia, men alla som har haft vattkoppor vet ju hur svårt det är att låta bli. Adam kliar och kliar och till slut vrålar pappa ”Inte klia, sa jag!” Adam blir jätteledsen när pappa skriker åt honom och då inser pappan att han varit dum och ber om ursäkt. För att lindra klådan får Adam ta ett bad, men när han torkar sig börjar prickarna klia igen. När Adam och pappan sitter och läser förstår man hur många gånger pappan har tjatat om att Adam inte ska klia, för deras papegoja har vid det här laget lärt sig att säga ”Inte klia, Adam!” Det är verkligen jättejobbigt att ha vattkoppor och Adam blir mer ledsen, men dagarna går och rätt som det är vaknar Adam en morgon och gissa vad som hänt? Prickarna är borta! Hurra! Men…titta på pappa…vad är det han har på magen??

En söt berättelse med charmiga illustrationer som berättar något som de allra flesta barn känner igen, nämligen hur det är att ha vattkoppor. Som kvinna och mamma blir jag lite extra glad när jag ser att det är Adams pappa som är hemma och vabbar!
När det gäller tvåspråkigheten i boken har jag inte så mycket att säga om det då jag inte kan polska, men det hade varit roligt om det följt med en cd-skiva så man hade kunnat lyssna på berättelsen på båda språken, kanske något för förlaget att tänka på?


Inte klia, Adam!
Författare: Annelie Drewsen
Illustratör: Markku Huovila
Förlag: Vivlio förlag
Antal sidor: 24
ISBN: 9789197568159

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och är beroende av böcker av alla slag! Jag tycker om att läsa tyst, läsa högt, läsa för njutning, läsa för att lära och att läsa för att ge andra en upplevelse. Att hjälpa andra att upptäcka glädjen med att läsa försöker jag göra ofta genom att läsa för min son (född 2006) för min dotter (född 2010) och i mitt yrke som lärare för mina tonårselever.

3 reaktioner till “Inte klia, Adam!”

  1. Tvåspråkighetsinitiativet är suveränt, såväl i hemmiljö och över generationsgränser som i hemspråksunderivsning! Och vilket bra ämne sen – korsar gränser i tid och rum!

  2. Vad roligt att du uppskattar pappans vabbande!

    När det gäller inläsning på de olika språken kan jag meddela att det är på gång. Förhoppningsvis kommer vår nyskrivna sång Usch, det kliar! att komma med där också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *