Inte klia, Adam!

En alldeles kliande, nej förlåt – rykande färsk bok från Vivlio förlag är boken Inte klia, Adam! Den är lite speciell på så sätt att den är tvåspråkig och finns på svenska i kombination med bosniska/polska/somaliska/spanska. Mitt exemplar var på svenska och polska, polska är ett språk jag inte alls känner till. Texten på svenska och polska står parallellt på varje sida.

Boken handlar om Adam och hans pappa som oväntat får stanna hemma från förskolan och jobbet när det dyker upp röda prickar på Adams mage; han har fått vattkoppor! Till att börja med finns där fem kliande prickar, men de blir snabbt fler och de kliar! Adams pappa uppmanar honom att inte klia på kopporna, och efter en stund somnar Adam och klådan vilar också en stund. När Adam vaknar igen är han alldeles full med prickar. Hela tiden tjatar pappa om att han inte får klia, men alla som har haft vattkoppor vet ju hur svårt det är att låta bli. Adam kliar och kliar och till slut vrålar pappa ”Inte klia, sa jag!” Adam blir jätteledsen när pappa skriker åt honom och då inser pappan att han varit dum och ber om ursäkt. För att lindra klådan får Adam ta ett bad, men när han torkar sig börjar prickarna klia igen. När Adam och pappan sitter och läser förstår man hur många gånger pappan har tjatat om att Adam inte ska klia, för deras papegoja har vid det här laget lärt sig att säga ”Inte klia, Adam!” Det är verkligen jättejobbigt att ha vattkoppor och Adam blir mer ledsen, men dagarna går och rätt som det är vaknar Adam en morgon och gissa vad som hänt? Prickarna är borta! Hurra! Men…titta på pappa…vad är det han har på magen??

En söt berättelse med charmiga illustrationer som berättar något som de allra flesta barn känner igen, nämligen hur det är att ha vattkoppor. Som kvinna och mamma blir jag lite extra glad när jag ser att det är Adams pappa som är hemma och vabbar!
När det gäller tvåspråkigheten i boken har jag inte så mycket att säga om det då jag inte kan polska, men det hade varit roligt om det följt med en cd-skiva så man hade kunnat lyssna på berättelsen på båda språken, kanske något för förlaget att tänka på?


Inte klia, Adam!
Författare: Annelie Drewsen
Illustratör: Markku Huovila
Förlag: Vivlio förlag
Antal sidor: 24
ISBN: 9789197568159

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

3 reaktioner till “Inte klia, Adam!”

  1. Tvåspråkighetsinitiativet är suveränt, såväl i hemmiljö och över generationsgränser som i hemspråksunderivsning! Och vilket bra ämne sen – korsar gränser i tid och rum!

  2. Vad roligt att du uppskattar pappans vabbande!

    När det gäller inläsning på de olika språken kan jag meddela att det är på gång. Förhoppningsvis kommer vår nyskrivna sång Usch, det kliar! att komma med där också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *