Stor-Emma

Jag kan redan nu säga att Stor-Emma kommer att finnas med på listan över de bästa böcker jag läst 2011. Här finns en riktigt bra berättelse och härliga illustrationer.

Stor-Emma handlar om Emma som följer med sina föräldrar på bjudning hos en annan familj. De har också ett barn, en annan Emma som kallas för Stor-Emma. Emma imponeras av alla fina saker som Stor-Emma har i sitt rum, men ganska snart börjar Stor-Emma att köra med Emma. Hon håller för dörren, skräms och härmas. Emma flyr till toaletten samt till pappas famn, men hon slipper inte loss från Stor-Emmas snorkiga översittarattityd. Emma lyckas till slut lirka upp Stor-Emmas acceptans och gillande via smicker och ett gemensamt intresse.

Lisen Adbåge (som är tvillingsyster till Emma Adbåge som också illustrerar barnböcker) har skapat riktigt charmerande och fulsnygga karaktärer. Lisen Adbåge känner vi även igen från böckerna om Händiga Hanna och Kurt & Kio.

Stor-Emma är väldigt bra ut diskussionssynpunkt. På ett naturligt sätt kan jag och dottern börja prata om småkniviga problem som vad man ska göra när någon retas eller härmas. De flesta barn (och vuxna!) kan nog känna igen sig i att vara i ett sällskap där man inte trivs.

Boken är också intressant eftersom den skildrar två endabarn som är vana vid att få som de vill. Den visar även upp den osäkerhet som kan uppstå när det enda barnet i familjen följer med på besök till en annan familj med barn. Emma och Stor-Emma har dock två helt olika sätt att hantera osäkerheten på.


Stor-Emma
Författare & illustratör: Lisen Adbåge
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 32
ISBN: 9789127129580
Köp: jämför priser

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

En kommentar till “Stor-Emma”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *