Hästfesten: tio vilda hästar hittar hem

Hästfesten”Det började med ingenting… en äng som alla sprang förbi, ett träd som ingen ville klättra i, en sol som sken på ingen alls. Då kom en häst med stjärnor på sin gråa hals.”

Den ensamma hästen Dandy ropar ut i världen sitt ”hallå, kom hit till mig och hälsa på”. Hallået ekar över berg och vatten, mellan stad och land och kallar på hästvänner från när och fjärran.

Vi får i uppföljaren till Tio vilda hästar möta bland annat hästen Lord som alltid får sand i maten eftersom han bor på stranden. Hästen Pistage bor i en grotta med en smutsig råtta som stinker bajskorvslukt och Dior bor i en sticksig rosenlund.

Jag kan verkligen känna misären och förstår varför de vill lämna sin hemmiljö. Hallået kommer som en räddning som får dem att vakna till och fatta beslutet att ge upp och bege sig av mot ny framtid. En efter en reser sig hästarna och flyr till den härliga äng där de samlas till gemenskap och fest.

– Vad varmt du har det, vad lugnt, så tyst, inget som sticks, det är torrt, luktar gott och ingen som bits. Hästfesten är en bok om vänskap och omtanke. Alla vill vi ha ett sammanhang och gemenskap med andra och vi är alla värda att få vistas i en miljö där vi inte mår dåligt.

Precis som i första boken om de tio vilda hästarna så har Lisen Adbåge tecknat hästar i härliga färger och former. Miljöerna är oerhört detaljerade och varierande. På varje uppslag finns mycket att undersöka.hästfesten

Många barn tycker att det är mycket roligt att lära sig namnen på alla hästarna. Min 6-åring har till och med namngivit hästarna efter olika släktingar (själv är jag tydligen den blå hästen med röda prickar som fryser på en isig ö i havet, det kanske passar mig ganska bra…)

Hästfesten är precis som Tio vilda hästar en mycket bra bok som jag lägger till högen av Barnboksprats favoriter. Grete Rottbölls finurliga rim flyter perfekt i munnen och håller för många omläsningar. Boken är rolig och sorglig, medryckande och passar både yngre och äldre barn.


Hästfesten: tio vilda hästar hittar hem
Författare: Grete Rottböll
Illustratör: Lisen Adbåge
Förlag: Rabén & Sjögren (2013)
Antal sidor: 26
ISBN: 9789129687934
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *