Nyfiken på kroppen

Nyfiken på kroppenJag har länge varit på jakt efter en bok om kroppen som är för yngre barn eftersom många kroppsböcker är lite för avancerade för småbarn. Nyfiken på kroppen är enklare bok om kroppen som passar både som pekbok och faktabok för barn mellan cirka 3-6 år.

Boken innehåller många olika avsnitt som t ex håll dig ren, tandhygien, små sår och på sjukhuset. Olika kroppsfunktioner gås igenom som till exempel blodcirkulation och andning samt kroppsdelar som näsa, öron och muskler. Vi får titta på skelettet, hur kroppen ser ut och hur barn blir till.

Uppslagen uppfylls av mindre illustrationer med olika exempel som vi kan peka på. Detta med att behöva peka hela tiden tycker jag personligen är ganska trist, jag hade gärna sett att det var lite färre småbilder med texter och fler övergripande illustrationer och faktarutor. Det blir lite plottrigt och känns osammanhängande när jag läser högt.

Det är bra att människor med olika etnicitet får ta plats i boken, det visar på den mångfald som finns över hela jorden. Jag hade gärna sett att regnbågsfamiljer och adoption togs upp på nedanstående avsnitt om hur en bebis blir till för att ytterligare beskriva människors mångfald och olika livssituation.

IMG_0460

Boken har tjocka härliga sidor och fungerar bra som uppslagsbok när barnen ställer frågor om kroppen och livet. Den är perfekt att ha till hands under varför-åldern.

På Växa och åldras-sidan blir jag dock lite fundersam. Är det bara män som har hår på kroppen? Jag tycker att det är att sprida falska bilder och ideal när kvinnor felaktigt gestaltas som renrakade av naturen. Det hör inte hemma i en barnbok om biologi. IMG_0461

Kort sagt är Nyfiken på kroppen en grundläggande men faktaspäckad bok med fina illustrationer. Perfekt för lässtunder med barn i olika åldrar. 


Nyfiken på kroppen
Författare: Stéphanie Ledu
Förlag: Bonnier Carlsen (2013)
Antal sidor: 91
ISBN: 9789163876097
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

En kommentar till “Nyfiken på kroppen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *