Esters dagbok: Bonusbrorsa och marsvinstrassel

En dag säger Esters mamma att hennes pojkvän Tor och hans son Bo ska flytta in. Men varför då? Ester och mamma har det ju jättebra som det är! Och Tor gillar inte när man äter tacos i soffan. Ester låter sig inte mutas av någon fin inflyttningspresent utan smider planer för hur hon ska bli av med den nya bonusfamiljen. Såklart går det inte alls om hon tänkt sig och det blir till och med bara värre!

Ester älskar marsvin och det kryllar av gulliga marsvin i den här humoristiska men också känslosamma boken. Som vuxen tycker jag att Esters mamma och Tor inte hanterar hela den här flytta ihop-processen på det bästa och mest genomtänkta sättet och jag har full förståelse för hur Ester reagerar. När de sen köper en present till Bo på hans födelsedag, ja, då blir det faktiskt ofattbart korkat hur föräldrarna agerar. Inte heller Ester tänker hela varvet runt alla gånger men hon är ju bara ett barn.

Oda Valle har en läcker stil och förutom gulliga marsvin finns det massor av uttrycksfulla ansikten, bekanta vardagssituationer och så en hel del humoristiska bilder – jag älskar till exempel mammas och Tors pussmunnar! Eftersom det är en seriebok är det sparsmakat med text vilket gör att boken är lätt att läsa på egen hand. Det finns tydliga kapitelindelningar så att man kan läsa bara en bit i taget, om man klarar av att hålla sig från att läsa vidare det vill säga.

Det finns bara en sak jag vill klaga på och det är att Ester hatar matte. Många elever älskar matte men det finns också en hel del som tycker det är jobbigt och svårt. På samma sätt som Mats Strandberg i serien om monstret Frank lyfter boknörden till skyarna önskar jag att vi i framtiden fick se lite fler matteälskande karaktärer och hjältar. I väntan på det ska du bums läsa om Ester och hennes upptåg och sen hoppas vi tillsammans på att Oda Valle kommer med många fler böcker för barn och unga, precis som hon drömmer om!


Esters dagbok: Bonusbrorsa och marsvinstrassel
Författare & illustratör: Oda Valle
Översättare: Marcus Olsson
Förlag: Bonnier Carlsen (2024)
ISBN: 9789179795078
Antal sidor: 192
Ålder: 6-9
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *