Skolbloggen – Hajpen & Ryktet

Det märks att Emma Askling är van att skriva för barn i mellanstadieåldern då både Hajpen och Ryktet, de första två böckerna av planerat tre i serien Skolbloggen, har ett väldigt bra flyt med korta intressanta kapitel och en fin blandning mellan en karaktärsdriven och handlingsdriven berättelse.

Fokus är hela tiden på huvudkaraktären Lea, hennes relationer till sina vänner och sin pappa, och tankar däromkring. Samtidigt finns det ett driv i de två böckerna som härstammar från spänningen som byggs upp runt den blogg som Lea startar tillsammans med bästa kompisen Affe. En skolblogg som fungerar som en mix mellan en skvallertidning om det som sker i skolan och en slags moralisk kompass för alla som beter sig oschysst.

Böckerna behandlar relevanta ämnen för åldern som att känna sig utanför när grupper omformas och den tidigare bästisen väljer att hänga med någon annan. Eller hur det kan kännas när man tror att den person som fått bästisen att bryta upp med en några månader tidigare (skildrat i Hajpen) nu försöker bli tillsammans med ens andra, hemliga bästis (skildrat i Ryktet).

Hajpen och Ryktet är två sköna böcker om aktuella ämnen som borde passa bra för målgruppen.


Hajpen (del 1 – Skolbloggen)
Författare: Emma Askling
Förlag: Rabén&Sjögren (2021)
ISBN: 9789129731330
Antal sidor: 150
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

Ryktet (del 2 – Skolbloggen)
Författare: Emma Askling
Förlag: Rabén&Sjögren (2022)
ISBN: 9789129736878
Antal sidor: 153
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

 

Författare: Helena Ziherl

Livstida boknörd som kämpar på med mina författardrömmar och skriver både för vuxna och för barn medan jag läser, lyssnar på ljudböcker och högläser för mina egna två skruttisar. Turligt nog verkar de ha ärvt glädjen i böcker till den grad att den yngre länge försökte att även äta upp dem. Stockholmare som hamnade i Genève i nitton år, där jag jobbade med utvecklingsfrågor, innan flytten bar av till Malmö för kärleken och snålblåsten vid havet i Västra Hamnen. Jag älskar att göra olika röster när jag läser högt och väljer helst normkritiska böcker med tonvikt på mångfald, stjärnfamiljer och jämställdhet men ser gärna att de ändå är välskrivna med humor, och alltid, alltid, från ett barnperspektiv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *