Hemmet för bortrövade barn – Planen

Planen är den första delen i en planerad serie om Hemmet för bortrövade barn.  Boken skildrar något hemskt som man inte vill tänka på har funnits i Sverige. Barnauktioner. Det förekom i Sverige för bara drygt hundra år sedan. Boken utspelar sig 1910 och handlar om 14-årige Adam. Han arbetar som dräng på en bondgård och en dag förändras hans liv när en vagn kommer in på gården. Adam har själv haft ett eländigt liv. Han blev såld på auktion som liten och har bott på barnhem och i fattighus trots att han inte är så gammal. När hans liv förändras så följer dock hans minnen med och han slutar aldrig att tänka på barnauktionerna eller det liv han levde tidigare. Det går inte heller att glömma alla de barn han mött. Barn som varit i samma situation för honom själv. Det blir viktigt för Adam att hitta ett sätt att hjälpa dem på.

Det här är en mörk bok men den skildrar ärligt vardagen för många barn under den tidsepoken. Boken passar väldigt bra som högläsningsbok, kanske i skolklass? Det bygger upp till viktiga och givande diskussioner kring tunga ämnen. Målgruppen är 9-12 år, men kan nog vara lite väl tung och läskigt för en nioåring då det kan vara minst sagt eländigt och grymt.

Om ni har ett historietörstigt barn där hemma så kan den här boken vara helt rätt. Det finns även en del två i serien som heter Pojke 265.


Titel: Planen
Författare: Camilla Lagerqvist
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789179756611
Kan köpas: Hos Adlibris, Bokus och i vanliga bokhandeln
Tack till förlaget för recensionsexemplar.

Författare: Malin Tuvesson

Tvättäkta boknörd med författardrömmar och näsan i en (eller flera) böcker. Tvåbarnsförälder som gillar att dra med barnen in i böckernas värld, till bokbussen, in på biblioteket eller till bokhandlar. Folkhögskoleelev som skriver på eget manus och hoppas bli utgiven för att bocka av den där enda grejen på sin bucketlist. Skåning, kvinna och åttiotalist. Crazy cat lady, älskar pommes och snö. Bara några nyanser av det som är Malin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *