Gåblin och de vilda dammråttorna

Gåblin och de vilda dammråttorna av Sabine Mickelsson är en fantasifylld berättelse fylld av humor, fart och omtänksamhet.

Stella är sex år och har nyligen flyttat till ett nytt hus med sin pappa. Vad hon inte vet är att huset redan bebos av någon. Hustrollet Gåblin är 606 år och 66 dagar gammal, vilket inte är så gammalt för ett hustroll, och kanske är det därför som Gåblin bryter mot Hustrollens Stora Lagbok om att inte visa sig för människor. Ja, eller bryter och bryter. Gåblin visar sig aldrig, han bara pratar med Stella, eftersom hon är ledsen och hennes pappa orättvis och Gåblin kan faktiskt inte bara sitta tyst under sängen och se på när hon missar de ljuvligt doftande kanelbullarna till efterrätt! I stället hjälper Gåblin till att fånga väldigt stora, men som tur är rätt söta dammråttor som pappan och Stella bråkat om. Det är ett stort uppdrag för ett litet hustroll, men Gåblin vill verkligen hjälpa sin Stella och då måste han  hitta ett smart sätt att bli av med de några dussin dammråttor som gömmer sig i Stellas rum.

Berättelsen är välbalanserad med precis lagom mycket spänning så att sidorna nästan vänds av sig själva samtidigt som det aldrig blir för läskigt. Inte ens för min rätt lättskrämda fyraåring som lyssnade och tittade på illustrationerna med stora ögon.

Dammråttorna är underbart tecknade som en perfekt kombination av riktiga råttor och damm. Som vuxen ryser jag till när de väller ut ur leksakskistan på ett väldigt råttlikt manér. Generellt är illustrationerna fina med varma färger och speciellt Gåblin är uttrycksfullt skildrad, medan människorna känns lite mer platta, men så är det ju Gåblin som är berättelsens huvudperson och hjälte.

Jag reagerade på att pappan är lite väl tuff mot Stella vad gäller städningen – en sexåring som inte bara ska ansvara för att plocka undan själv men även städa undan dammet helt själv med bestraffning som alternativ påföljd känns inte speciellt modernt. Samtidigt kan det nog sägas skildra hur ett barn uppfattar verkligheten, där föräldrar kan kännas både orättvisa och krävande, och berättelsen håller därför ett fint barnperspektiv.

Det här är en varm skildring om hur härligt det kan vara att hjälpa någon utan att förvänta sig något i utbyte. Samtidigt som det kanske allra bästa är att dela med sig, både vad gäller det tråkiga arbetet och goda nybakta kanelbullar.


Gåblin och de vilda dammråttorna
Författare & illustratör: Sabine Mickelsson
Förlag: Visto förlag  (2022)
ISBN: 9789178856909
Antal sidor: 32
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

Författare: Helena Ziherl

Livstida boknörd som kämpar på med mina författardrömmar och skriver både för vuxna och för barn medan jag läser, lyssnar på ljudböcker och högläser för mina egna två skruttisar. Turligt nog verkar de ha ärvt glädjen i böcker till den grad att den yngre länge försökte att även äta upp dem. Stockholmare som hamnade i Genève i nitton år, där jag jobbade med utvecklingsfrågor, innan flytten bar av till Malmö för kärleken och snålblåsten vid havet i Västra Hamnen. Jag älskar att göra olika röster när jag läser högt och väljer helst normkritiska böcker med tonvikt på mångfald, stjärnfamiljer och jämställdhet men ser gärna att de ändå är välskrivna med humor, och alltid, alltid, från ett barnperspektiv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *