Uppdrag Klimatkampen

Barnboksprat har tidigare skrivit om den första boken i serien, Uppdrag Plastkampen. Det här är en uppföljare som innehåller en rad konkreta tips för att minska sin negativa påverkan på klimatet. Alla tips saluförs som att de tar två minuter då författaren Martin Dorey grundat en rörelse vid namn #2minutebeachclean hemma i Storbritannien. I verkligheten tar några av dem längre tid än så men poängen är att det inte ska behöva ta så lång tid att bidra. För går det fort blir ju folk generellt mer benägna att hjälpa till!

Tipsen är uppdelade i olika områden som köket, garderoben och skolan men lyfter även hur du kan använda veckopengen, rösten och penna för att påverka. Förutom uppdragen är boken fylld med fakta, och olika tips på enkla saker att förbättra. Vi får också träffa en rad miljöhjältar så som biet Bethany här nedan och veta mer om hur just de bidrar till ett bättre klimat.

Illustrationerna är roliga och det finns en god representation av olika slags barn vilket är positivt. Den är dock ganska textintensiv och ingen bok du plöjer från pärm till pärm, dessutom är formatet lite svårläst emellanåt med starka bakgrundsfärger på några sidor och en ganska stel pocketmodell som jag tycker att många brittiska böcker har. Å andra sidan har jag inte hjärta att knäcka upp dem ordentligt vilket skulle göra boken lättare att hålla i och läsa. Men låt inte detta avskräcka dig utan köp den gärna till en blivande miljöhälte i din närhet!


Uppdrag Klimatkampen
Författare: Martin Dorey
Illustratör: Tim Wesson
Serie: #miljöhjältepå2minuter (del 2)
Förlag: Speja Förlag (2021)
ISBN: 9789188167705
Antal sidor: 127
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *