Boken om att bli sjuk

Bild från Bonnier Carlsen.

Det kan vara bra att som vuxen ha en bok som hjälper till att förklara alltifrån förkylningar kliande myggbett, svidande sår och hjälpande sprutor för barn. Det är just det som boken om att bli sjuk kan hjälpa till med. Tvillingarna Lotus och Li är med om allt ifrån mask i magen, skrubbsår på knän och vaccinering mot kikhosta och röda hund.

Det är med finurligt språk i ord och illustrationer som boken förmedlar fakta om sådant som vuxna kanske kan ha svårt att förklara för barn och som barn kan undra över: varför plåster är bra, varför man får blåmärken, vad som händer när man blir förkyld och varför man får utslag av brännässlor.

Illustrationerna ger en god representation av olika slags barn och vuxna vilket är positivt och inkluderande. Även om det är en bilderbok som vänder sig till den yngre åldersgruppen (3-6 år) så består den av fler sidor och mer text än vad en bilderbok vanligtvis har. Med hänsyn till det kan det möjligen snarare vara en bok som passar det övre åldersspannet. För de yngre kan boken med fördel berättas i delar, kanske rent av inför ett vaccineringstillfälle eller när ett myggbett inte vill sluta klia.

Titel: Boken om att bli sjuk
Författare: Maria Frensborg
Illustratör: Anna Lindsten
Utgiven: 2021
Antal sidor: 48
Läsålder: 3-6 år
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789179753849

Författare: Shima Kakoulidis

Jag heter Shima Kakoulidis och gillar både att läsa och lyssna på böcker. Det är väldigt kul att som barnbokspratare få möjlighet att lyfta pärlor inom barnboksvärlden för de viktigaste personerna som finns – barnen! Som digital designer har jag alltid användaren i fokus genom alla steg i designarbetet. Detsamma gäller då jag illustrerar och utvecklar koncept för vidare produktutveckling. Det användarfokuset vill jag ta med i mina recensioner som barnbokspratare. Jag tycker det är viktigt att prata med och till barn och inte för dem, därför skulle jag vilja bidra med att lyfta barnböcker som faktiskt är skrivna på det sättet. Jag tror att sådana barnböcker är tidlösa och kan läsas om och om igen under en barndom och sedan återupptäckas av samma barn men i vuxen ålder. Några barnboksförfattare som jag redan här vill tipsa om är Antoine de Saint-Exupéry, Oliver Jeffers, Daniel Salmieri, Matt de la Peña och Jon Klassen för att nämna några. Med ett enkelt språk skapar dessa författare en nyanserad värld med ett djup för barn och vuxna att upptäcka med hjärtat i fokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *