När mamma hade ont i hälen

När mamma hade ont i hälen av Linn Sandqvist Lyckman och Karin Eriksson är en bok som tar upp ett allvarsamt ämne med humor och värme. Där psykologiska sjukdomar, sånt som gör att en får ont i ”hälen”, inte blir till någon stor grej utan mjukt diskuteras medan det bläddras i gamla fotoalbum eller läggs avokadomask i utomhusbadkaret under en vacker stjärnhimmel. Symptom såsom trötthet och glömska tas upp, och ett fint exempel om att ha blivit kvarglömd på fritids gestaltar väl upplevelsen barn kan ha runt sjukdom hos föräldrar och hur sjukdomsbilden kan leda till magont.

Boken gav upphov till en massa frågor från barnen och var ett bra underlag för att förklara vad en själ är (och för treåringen även vad en häl är) och hur en kan skada själen precis som en kan skada mer synliga kroppsdelar.

Hilda får tillbringa tiden som mamman är på sjukhuset hos mormor, en underbar karaktär som gör precis det hon känner för, när hon känner för det. Lika stökigt som hon har det i trädgården och köket, lika mycket värme och omtänksamhet visar hon Hilda. Utöver att ta upp olika frågor Hilda kan ha så trollar mormor fram en studsmatta av en gammal säng, fixar madrassrutschkana, kör parkour och låter Hilda gråta ut när hon behöver det.

Det är en fin berättelse som både barnen och jag uppskattade, och jag kan tänka mig att den är helt perfekt att läsa i för barn vars förälder gått in i väggen då den förklarar fint vad det är som kan ligga bakom den utmattade förälderns trötthet och går in på djupet vad gäller barnens reaktion på förälderns otålighet och arga svar.

Min enda caveat är runt pappan och varför han inte kan ta hand om dottern själv utan måste lämna henne hos mormorn medan mamman är på sjukhuset. Detta kan ju ha en naturlig orsak, såsom att han reser mycket i jobbet, men det framgår inte i texten, vilket annars hade varit enkelt gjort och hade höjt berättelsen ytterligare.

Allt sammanräknat, så är det en rolig och lätt knasig bok om ett viktigt ämne, som nog fungerar lika bra för barn utan utbrändhet i sin närhet, som för barn som snabbt kan känna igen sig.

Slutligen uppskattar jag verkligen detaljrikedomen i illustrationerna och att mormor får vara precis den hon är.


När mamma hade ont i hälen
Författare: Linn Sandqvist Lyckman
Illustratör: Karin Eriksson
Förlag: Idus Förlag (2020)
ISBN: 9789188964717
Kan köpas hos Idus, Adlibris, Bokus med flera.

Författare: Helena Ziherl

Livstida boknörd som kämpar på med mina författardrömmar och skriver både för vuxna och för barn medan jag läser, lyssnar på ljudböcker och högläser för mina egna två skruttisar. Turligt nog verkar de ha ärvt glädjen i böcker till den grad att den yngre länge försökte att även äta upp dem. Stockholmare som hamnade i Genève i nitton år, där jag jobbade med utvecklingsfrågor, innan flytten bar av till Malmö för kärleken och snålblåsten vid havet i Västra Hamnen. Jag älskar att göra olika röster när jag läser högt och väljer helst normkritiska böcker med tonvikt på mångfald, stjärnfamiljer och jämställdhet men ser gärna att de ändå är välskrivna med humor, och alltid, alltid, från ett barnperspektiv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *